V korak z mladimi.

Delo salezijanske postulature 2023

Vrhovni postulator salezijanske družine Pierluigi Cameroni je na praznik sv. Frančiška Saleškega predstavil delovanje salezijanske vrhovne postulature z močnim povabilom k obnovi vesoljnega klica k svetosti, ki je bil tako ljub ženevskemu škofu in je zapisano tudi v pokoncilskih dokumentih: »Okrepljene s tolikerimi in tako močnimi zveličavnimi sredstvi kliče Gospod vse kristjane v kakršnihkoli razmerah in v vsakem stanu, vsakega po njegovi lastni poti, k tisti popolni svetosti, katere polnost ima Oče sam« (C 11).

»Vsakega po njegovi lastni poti« pravi Lumen gentium. »Ni torej razloga za malodušje, ko gledamo zglede svetosti, ki se zdijo nedosegljivi.« (Veselite in radujte se 11). Mati Cerkev nam svetih zgledov ne ponuja, ker bi jih skušali posnemati, ampak zato, da bi nas spodgujali, da hodimo po edinstveni in posebni poti, ki nam jo je začrtal Gospod. »Pomembno je, da vsak kristjan prepozna lastno pot in si prizadeva napredovati v tem, kar je Bog postavil vanj (prim. 1 Kor, 12,7)«.

Treba je izraziti globoko hvaležnost in hvalo Bogu za svetost, ki je že priznana v don Boskovi salezijanski družini in za tisto, ki je v procesu priznavanja. Izid zadeve za beatifikacijo in kanonizacijo je dogodek izrednega pomena in cerkvene vrednosti. Pravzaprav gre za razločevanje o ugledu svetosti krščenca, ki je do junaške mere živel evangeljske blagre ali dal svoje življenje za Kristusa.

Od don Boska do danes obstaja tradicija svetosti, ki si zasluži pozornost, saj je utelešenje karizme, ki izvira iz njega in se izraža v množici življenjskih stanov in oblik. To so možje in žene, mladi in odrasli, posvečeni in laiki, škofje in misijonarji, ki so v zgodovinskih, kulturnih in družbenih kontekstih, različnih po času in prostoru, poskrbeli, da je salezijanska karizma zasijala z edinstveno lučjo, ki predstavlja dediščino z učinkovito vlogo v življenju in skupnosti vernikov ter za ljudi dobre volje.

Salezijanska postulatura vključuje 173 oseb, med njimi svetnike (10), blažene (117), častitljive (20) in Božje služabnike (26). Neposredno vodi postopke za 58 oseb (in še 5 dodatnih).

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi