V korak z mladimi.

Deni me kakor pečat na svoje srce

Salezijanska družina zbrana ob don Bosku

Na praznik sv. Marije Dominike Mazzarello, soustanoviteljice družbe hčera Marije Pomočnice, je rakovniški grič s svetiščem Marije Pomočnice zaživel v pisanih barvah. Ob don Boskovih svetih relikvijah se je zbrala mala množica pripadnikov najrazličnejših skupin salezijanske družine v Sloveniji.

Don Boskovi salezijanci, hčere Marije Pomočnice, don Boskove prostovoljke, salezijanci sotrudniki, nekdanji gojenci in gojenke, združenje Marije Pomočnice. V celoten dan je zbrane uvedla skrbno pripravljena molitev rožnega venca z razmišljanjem o sv. Janezu Bosku. S takšno duhovno ubranostjo so navzoči prisluhnili konferenci salezijanskega duhovnika Toneta Ciglarja. Na ta dan so člani salezijanske družine v Sloveniji obnovili zvestobo – v svojem prizadevanju po vzgojnih načelih in duhovnosti sv. Janeza Boska.

Sveto evharistijo je ob somaševanju kakih šestdesetih duhovnikov darova predstojnik Janez Potočnik. Predstavniki skupin salezijanske družine so na sarkofag, ki pokriva don Boskove relikvije, položili vsak svoj delček cveta – s prošnjo, da bi salezijanska družina postajala vedno bolj cvet svetosti za svet.

Po prazničnem okrepčilu na dvorišču pred cerkvijo se je v sklepnem delu občestvo salezijanske družine zopet zbralo v svetišču ter z lavretanskimi litanijami dalo čast nebeški materi Mariji, samo pa prejelo blagoslov Najvišjega.

Nepričakovano doživeto presenečenje ne le današnjega, ampak celotnega romanja, pa je bila priložnost, da je lahko vsakdo v odprtem sarkofagu položil roko na upodobljenega don Boska na mestu, kjer so shranjene njegove relikvije. Kot da bi polagali roko na srce svetnika – tako se je v ganljivi zbranosti pomikala vrsta ljudi, posvečenih in laikov, k svetniku. Vsakdo s svojo prošnjo v srcu, ki jo je položil na srce svetnika. Pravzaprav na njegovo desnico, ki pa je vedno izpolnjevala vzgibe njegovega ljubečega srca.

Foto: Marko Suhoveršnik

Naslednja postaja na poti romanja: Dom Janeza Boska in Gimnazija Želimlje.

Morda vas zanima tudi