V korak z mladimi.

Dobrodošla, mati Mazzarello!

8. decembra 2022, na praznik Brezmadežnega spočetja device Marije, so na vrtu vrhovne hiše Inštituta FMA v Rimu odkrili kip sv. Marije Dominike Mazzarello.

Ob 150. obletnici ustanovitve Inštituta so sestre salezijanke avgusta lani na vrtu odprle »karizmatični« prostor skupaj z razstavo, ki si jo je mogoče ogledati v hiši.  Pobuda je prišla s strani sester vrhovnega sveta in vrhovne hiše, da bi se odzvale povabilu k ekološkemu spreobrnjenju, ki ga je podal 24. vrhovni zbor FMA. Zeleno površino dopolnjujejo panoji, ki vabijo k premišljevanju in molitvi.

V okrožnici št. 1020 so napovedale: »Kot trajni spomin na to leto bo vrhovna hiša dobila nov in poseben pridih ‘morneškega’ sprejemanja: kip matere Mazzarello, postavljen na vrtu, ki jo bo upodabljal sedečo, pripravljeno na preprost in domač dialog s tistimi, ki se bodo ustavili ob njej«. Po potrpežljivem razmišljanju in sodelovanju s strokovnjaki so projekt uresničile.

Ob prvem pogledu na kip, ki ga je izdelal Marco Conti iz italijanske družbe Arte Sacra, je vrhovna mati Inštituta FMA, s. Chiara Cazzuola, dejala: »To je darilo za vse FMA in vse ljudi, ki bodo obiskali vrhovno hišo, posebno darilo v tem zelo pomembnem letu za vsakega od nas in za celoten Inštitut, pa tudi za vse tiste, ki v njej prepoznavajo mater, zgled ženske in vzgojiteljice.

Mati Mazzarello je upodobljena v svoji značilni drži pozornega poslušanja osebe, ki sedi poleg nje. V levi roki drži križ, ki spominja, da je Jezus središče življenja vsake FMA in vsakega kristjana, da je njegova velikonočna skrivnost tista, ki utemeljuje naše upanje in podpira našo vero sredi težav življenja in zgodovine, sredi uresničevanja vzgoje in evangelizacije.«

Pomenljivo je, da je odkritje kipa potekalo 8. decembra, na dan, ko se salezijanska družina spominja rojstva Oratorija in salezijanskega poslanstva, ki se je začelo z molitvijo zdravamarije ob srečanju don Boska in Bartolomeja Garellija.

Povzeto po: cgfmanet.org

Morda vas zanima tudi