V korak z mladimi.

Domorodne prebivalke razvijajo katalog rokodelskih izdelkov pod lastno blagovno znamko

V okviru projekta, ki ga je spodbujala salezijanska nevladna organizacija »Bosco Global«, 80 domorodnih rokodelk iz župnij Salinas, Simiatug in Facundo Vela v ekvadorskem višavju sodeluje pri strokovnem usposabljanju za izboljšanje obrtniških procesov, upravljanja in podjetništva gospodarskih dejavnosti.

»Cilj je spremljati ženske v procesih proizvodnje in trženja rokodelskih izdelkov, ki jih že vodijo ter prispevati k spodbujanju novih možnosti zaslužka, da bi na koncu izboljšali kakovost življenja podeželskih žena – domorodnih prebivalk tega območja. Osnova projekta so koncepti, kot so spodbujanje združenj, trajnostna raba naravnih virov in spoštovanje kulturne identitete organizacij domorodnega prebivalstva,« pojasnjujejo salezijanci iz Ekvadorja, ki vodijo projekt na kraju samem.

»Zelo smo ponosne, da smo razvile katalog rokodelskih izdelkov z našo blagovno znamko,« poudarjajo vključene domorodne ženske, ki svoje izdelke prodajajo pod blagovno znamko »Warmi Ruray« (delavne ženske).

»Projekt spodbuja proces ekonomskega opolnomočenja ljudi v položaju izključenosti ali ranljivosti, s pristopom, ki temelji na pravicah in praksi uveljavljanja državljanstva ter z visoko stopnjo družbene transformacije, saj kot prejemnice svoje znanje predajajo drugim ženskam,« zaključujejo salezijanci iz Ekvadorja.

Zaključek projekta je predviden avgusta prihodnje leto, zato so podporne in spremljevalne dejavnosti v zaključni fazi. »To je tudi projekt z zelo sladkim pridihom,« komentirajo sodelujoče domorodne ženske temeljito prenovljen laboratorij za proizvodnjo in prodajo domače marmelade. Projekt je omogočil nakup ožemalnika sadja.

Poleg vidikov, ki se nanašajo na delo in izdelavo izdelkov ter marmelad, projekt predvideva »nenehne procese usposabljanja«, prilagojene realnosti upravičenk, podeželskih in domorodnih žensk: spodbujanje med udeleženkami s prednostjo najmlajših, učenje vrednot kot je enako obravnavanje in dostop do priložnosti v organizacijah skupnosti in na lokalni ravni, priznavanje njihovih pravic, zmogljivosti in potenciala za vključujoč in pravičen razvoj njihove skupnosti.

Po zaslugi usposabljanj o dobri uporabi in odgovornem ravnanju s surovinami, kot so vlakna cade, paso cabuya in slama páramo, ovčja ali lamina volna, so domorodne ženske iz župnij Facundo Vela, Simiatug in Salinas razvile družabno delo, trajnostno rabo naravnih virov ter spoštovanje identitete in realnosti različnih območij.

Pri operativni dejavnosti so v vsaki župniji spodbudile razvoj rokodelskih izdelkov z upoštevanjem in poudarkom lastne kulturne identitete, vendar z inovativnim pridihom oblikovanja, da bi bili privlačnejši in praktični za kupce. Pri proizvodnji marmelad so nadgradile tri vidike: vidnejšo in privlačnejšo embalažo; zmanjšanje proizvodnih časov in stroškov; razvile in vključile so načrt biološke varnosti, ki zagotavlja skladnost z dobrimi proizvodnimi praksami v celotnem proizvodnem procesu.

Vir: Salesianos.info

Morda vas zanima tudi