V korak z mladimi.

Don Bosko je pred 145 leti ustanovil »Salezijanski vestnik«

Od slovenskega lističa »Don Bosko« pa mineva 118 let

Na današnji dan leta 1877, pred 145 leti, je don Bosko v Turinu ustanovil »Salezijanski vestnik«. Po zgledu podobnih glasil, ki so jih izdajale druge redovne skupnosti, je začel izdajati glasilo kot sredstvo povezovanja in informiranja ljudi, ki so se čutili povezane z njegovimi ustanovami, pri čemer je dajal velik poudarek misijonskim novicam.

Salezijanski vestnik je nastal s preobrazbo predhodne revije »Bibliófilo Cattolico« (Katoliški bibliofil). V mesecu avgustu 1877 je izšla predstavitvena izdaja, ki je še vedno sledila prejšnjemu številčenju. Tudi septembrska številka je imela še staro številčenje, oktobrska pa že nosi novo letnico in številko 2. Danes institucionalna revija salezijanske družbe izhaja v 132 državah po vsem svetu, v 64 izdajah in 31 jezikih.

Domala za vsako okolje, kamor so se naselili salezijanci, so po svetnikovem zgledu uporabili vsa razpoložljiva sredstva za učinkovito pastoralno delo. Skupnost na Rakovniku, kamor so salezijanci prišli leta 1901, se je takšnih načel držala od vsega začetka, saj je tisk vključila med osnovne oblike navzočnosti v slovenskem prostoru.

Med pobude, ki jih je v delovanje skupnosti na Rakovniku prinesel ravnatelj Angel Festa, je bilo izdajanje rednega glasila. Po zgledu salezijancev v drugih okoljih so z njim želeli sotrudnike in druge podpornike dela obveščati o življenju v rakovniškem zavodu in v salezijanskih skupnostih po svetu nasploh, hkrati pa uveljavljati poznanje don Boska, njegovega življenja in vzgojnega dela.

Tako je julija 1904, pred 118 leti, izšla prva številka lističa »Don Bosko«, ki je izhajal je do 1906. Imel je isto nalogo, kot jo je do takrat imel nemški in italijanski Salezijanski vestnik, ki so ga prejemali slovenski sotrudniki.

Ko je vrhovni predstojnik Mihael Rua odobril izdajanje »Don Boska«, je zapisal: »Ker nameravate izdajati mali mesečnik, v katerem bi sotrudnikom poročali o salezijanskih napravah in razširjali češčenje Marije, pomočnice kristjanov, kateri v čast boste postavili veličastno svetišče, blagoslavljam iz srca rad vaš namen in prosim nebeško Mater, pomočnico kristjanov, da bi vas podpirala v tako svetem podjetju. O, da bi Ona naklonila mnogo dobrih src med slovenskim narodom!«

Morda vas zanima tudi