V korak z mladimi.

Don Bosko je prisoten med tisoči razseljenih na severu Gome

»Ena gesta, eno življenje« je vodilo nujnih intervencij, ki jih izvaja salezijanska koordinacija Delegatura Vzhod v inšpektoriji Srednja Afrika v sodelovanju s salezijansko nevladno organizacijo »Mednarodno prostovoljstvo za razvoj« (VIS). Od začetka oktobra 2022 so te majhne geste za najmlajše pomagale skoraj 28.000 ljudem, ki so se pred nasiljem in vojno, ki uničujeta vzhodni del države, zatekli v salezijanski center Don Bosco Ngangi.

V okviru prve pomoči so beguncem nudili vodo, da so se osvežili po dolgih pohodih na gegu pred spopadi. Poleg tega so za večjo varnost na lokaciji ponoči napeljali elektriko, ki jo je prispevala salezijanska hiša.

Sto otrok, mlajših od pet let, vključno z ducatom dojenčkov in njihovimi materami, dnevno prejema krepčilno juho. 110 otrok, starih od 6 mesecev do več kot 4 leta, je bilo deležnih farmakološkega in preventivnega zdravljenja za odpravo glist in parazitov, ki ga je nudilo medicinsko osebje klinike Ngangi Centre. Več kot 80 družin prejema dnevni suhi obrok riža, obogaten z različnimi začimbami.

Iskre dobrodelnosti in sočutja so se dotaknile tudi približno 20 starejših, med njimi dveh osemdesetletnikov iz oddaljenega območja Rutshuru, ki so jih sprejeli v salezijanski center. Slednji niso našli prostora na območju, ki so ga zasedli razseljenci, zato so bili v zelo ranljivem položaju. Njihov položaj se postopoma stabilizira. Prav tako se izboljšujeta zdravje in psihofizično ravnovesje nekaterih ovdovelih žensk, med katerimi sta dve materi osmih otrok, mlajših od deset let, za katere skrbijo v don Boskovem centru.

Toliko majhnih potez do »malih«, ki pomenijo toliko rešenih življenj in za katere se zdi, da v celoti uresničujejo model krepostnih dejanj, ki ga je Jezus nakazal v svoji znameniti priliki o poslednji sodbi (Mt 25,31).

Hkrati je treba odpraviti vzroke nepravičnosti, ki so pripeljali do takšnih razmer. Inšpektor  Guillermo Basañes, predstojnik salezijancev inšpektorije »Marijino vnebovzetje« Srednja Afrika, je med svojim zadnjim obiskom Gome konec novembra strogo opozoril: »Vojna ubija, a ubija tudi brezbrižnost!« Zato je spodbudil geste sočutja in podpore, ki so jih pokazali njegovi sobratje v taborišču za vojne razseljence v Kanyaruchinyi, približno deset kilometrov severno od Gome, ter v taborišču Don Bosco Ngangi.

Vir: Jambo Vijana (AFC-EST)

Morda vas zanima tudi