V korak z mladimi.

Don Bosko je sanjal tudi Bled

»’Valdocco. Don Boskova zemlja. Ne vstopaj raztresen. Glej jo, kot polje, ki je bilo posejano, kot hišo, kjer je živel tvoj oče. Poslušaj.’ Te besede nas pozdravijo, ko vstopimo v Turinu, v Valdoccu na dvorišče, kjer je toliko let živel za Boga in za mlade sveti Janez Bosko.

Danes je Valdocco tu, na Bledu. Danes je tu tvoja zemlja, don Bosko. Za vsakega od nas velja povabilo: Ne vstopaj raztresen – v minute in ure, ko je svetnik med nami. Poslušaj!

Don Bosko! Zelo smo te pričakovali. Z veseljem in navdušenjem smo se pripravljali na tvoj obisk. Zdaj si tu. Zdaj je tu tvoja zemlja. Prisluhni vsemu, kar je v globini naših src – hrepenenju, željam, vprašanjem, tihi prošnji in molitvi. Vse izroči Gospodu. Vse nas vodi h Gospodu.« S temi besedami smo sprejeli don Boska na Bledu.

V pričakovanju njegovega prihoda je na župnijskem dvorišču potekal bogat uvodni program. Za to priložnost se je osnoval don Boskov bend, ki je s pesmijo navdušil in povezal vse. Na odru so se s prizori iz don Boskovega življenja zvrstili otroci in mladi iz Bleda, Zasipa, Gorij, Bohinjske Bele, Bohinjske Bistrice, Koroške Bele, Blejske dobrave in drugih sosednjih župnij. Don Boskov prihod so počastili tudi predstavniki krajevne oblasti in javnih služb, ki so v svoji naklonjenosti veliko pripomogli k izvedbi praznovanja.

Don Boska so na župnijsko dvorišče pospremili mladi in sestre. Začutili smo, kako nas ima Bog rad, saj nam je z deževnimi oblaki  prizanesel vse do njegovega prihoda. Slovesnemu sprejemu s trobentami, himni Oče vseh narodov in pozdravu je sledila slovesna sveta maša, ki je ob somaševanju številnih duhovnikov vodil blejski župnik g. Janez Ferkolj. Cerkev je napolnila navdušena pesem združenih pevskih zborov različnih generacij in različnih župnij. Kor je bil skoraj premajhen za vse, cerkev pa prav tako za vse romarje, ki so prišli prosit don Boska za mnoge milosti.

Mašno slavje se je prelilo v češčenje don Boskovih relikvij. K don Bosku so se najprej zgrnili otroci in mladi. Zaupali so mu svoje prošnje, se ga dotaknili in mu nato vsi skupaj zapeli. Za otroki so se pri don Bosku zvrstili vsi drugi, medtem pa so mladi animirali petje in molitev vse Cerkve.

V procesiji smo nato pospremili don Boska sestram hčeram Marije Pomočnice, kjer se je začelo molitveno nočno bdenje.

Don Bosko je veliko sanjal, tudi o tem nedeljskem večeru na Bledu, ki je mnoga srca napolnil z veseljem, tolažbo in novim upanjem.

s. Martina Golavšek
foto: Patricija Belak

Morda vas zanima tudi