V korak z mladimi.

Don Bosko, ločevalec odpadkov?

Kdo bi si mislil! Don Bosko zgodnji okoljevarstvenik? Je bil don Bosko pred 140 leti pionir ločenega zbiranja domačih odpadkov?

Zdi se, da je tako, glede na vsaj eno od pisem, ki smo jih našli v zadnjih letih in je natisnjeno v IX. zvezku don Boskove korespondence (št. 4144). Gre za tiskano okrožnico iz leta 1885, ki v malem mestu – takratnem Turinu – predvideva in očitno na svoj način »rešuje« velike težave, s katerimi se sooča naša družba: tako imenovano »potrošništvo« in »za enkratno uporabo«.

Prejemniki

Ker gre za okrožnico, je naslovnik splošen, oseba je lahko znana ali ne. Don Bosko zvito »pritegne« njeno pozornost, ko jo označi za »zaslužno in dobrodelno«. Ob tej predpostavki don Bosko svojemu dopisovalcu izpostavi dejstvo, ki ga lahko vidi vsak: »Vaše gospodstvo ve, da so kosti, ki ostanejo z mize in na splošno od družin, vržene v smeti kot zajetni predmeti, zbrane v velikih količinah, uporabne za industrijo in jih zato iščejo ljudje iz umetnosti [= industrija ]. Podjetje v Turinu, s katerim sem stopil v stik, bi jih odkupilo poljubno količino.« Torej bi tisto, kar je moteče tako doma kot zunaj doma, morda na mestnih ulicah, lahko s pridom izkoristili.

Visok namen

Na tej točki don Bosko predstavi svoj predlog: »Glede na to in v skladu s tem, kar se v nekaterih državah že izvaja v prid dobrodelnim ustanovam, sem prišel na misel, da bi se zatekel k bogatim in dobrohotnim družinam tega slavnega mesta s prošnjo, da bi odpadke s svoje mize, ki se pokvarijo in postanejo neuporabni, zastonj dali v korist ubogih sirot, zbranih v mojih zavodih in še posebej v korist misijonov v Patagoniji, kjer salezijanci z velikimi stroški in tveganjem lastnega življenja poučujejo in civilizirajo divja plemena, da bi uživali sadove odrešenja in resničnega napredka. Zato se zatekam in molim k dobrohotni sveti Devici v prepričanju, da boste predlog dobrohotno upoštevati.«

Projekt se je zdel privlačen z več strani: družine so se znebile dela odpadkov z mize, podjetje je zanimalo zbiranje organskih odpadkov za ponovno uporabo na različne načine (prehrana za živali, gnojila za njive …), don Bosko je zbiral sredstva za misijone … in mesto je postalo čistejše.

Popolna organizacija

Položaj je bil jasen, cilj visok v korist vsem, a to ni bilo dovolj. Treba se je bilo podati za kostmi »od vrat do vrat« po vsem mestu. Don Bosko se ne razburja. Star je sedemdeset let, ima globoke intuicije in dolgoletne izkušnje, a tudi odlične vodstvene sposobnosti. Nadalje vidimo, kako organizirati to »podjetje« in paziti, da se izognemo morebitnim zlorabam v različnih fazah operacije zbiranja: »Tiste družine, ki bodo tako prijazne in sprejele mojo skromno prošnjo, bodo prejele posebno vrečko za omenjene kosti. Oseba, ki bi jo za to imenovala prevzemna družba, bi kosti pogosto prevzemala in izdala potrdilo, ki bi se v primeru kontrole pri sami družbi zbiralo na moje ime. Vašemu gospodstvu torej ne bo preostalo drugega, kot da izda ustrezen ukaz, da se ti neuporabni ostanki z njene mize dajo v samo vrečko, se dostavijo zbiratelju in nato prodajo in uporabijo v dobrodelne namene. Vrečka bo nosila začetni črki S. O. (salezijanski oratorij) in oseba, ki bo šla mimo, da bi jo izpraznila, bo dala tudi kakšen znak, da se predstavi vašemu gospostvu ali vaši družini«.

Kaj naj rečemo? Projekt se zdi veljaven v vseh delih, celo boljši od nekaterih vzporednih projektov v naših mestih tretjega tisočletja!

Spodbude

Očitno je bilo treba predlog podpreti z neko spodbudo, seveda ne ekonomske ali promocijske narave, temveč moralno in duhovno. Kakšno? »Vaše gospostvo zaradi zgoraj omenjenih del vredno hvaležnosti na tisoče revnih mladih, in kar je pomembneje, prejelo bo plačilo od Boga, obljubljeno vsem tistim, ki delajo za moralno in materialno dobrobit sočloveka«.

Natančna oblika

Kot konkreten človek si don Bosko za uspeh v svojem podvigu izmisli sredstvo, ki bi ga lahko opisali izjemno sodobno: svoje prejemnike prosi, naj mu vrnejo kupon z njegovim naslovom na dnu pisma: »Spet vas prosim, da mi zagotovite dokončanje postopkov, ki jih je treba izvesti, tako da odtrgate in vrnete del tega dokumenta, ki vsebuje moj naslov. Takoj ko dobim kupon, bom naročil, da vam dostavijo prej omenjeno vrečo«.

Don Bosko zaključi svoje pismo z običajno formulo zahvale in najboljših želja, ki so jo njegovi dopisovalci zelo cenili. Don Bosko je bil poleg tega, da je bil velik vzgojitelj, daljnoviden ustanovitelj, Božji mož, tudi genij krščanske ljubezni.

Francesco Motto, SDB; vir: donbosco.press

Morda vas zanima tudi