V korak z mladimi.

Don Bosko med zavetniki svetovnega dneva mladih

Svetovni dan mladih, ki bo potekal od 1. do 6. avgusta 2023 v Lizboni, se hitro približuje. 18. maja 2022. Med 13 zavetniki je tudi don Bosko, »oče in učitelj« mladih.

Organizacijski komite za SDM je izbral 13 likov svetosti – žene, može, mlade – predstavil pa jih je kardinal Manuel Clemente, lizbonski patriarh in razložil, da gre za ljudi, ki so dokazali, da življenje v Kristusu rešuje mlade v vseh obdobjih.

»Prva zavetnica prihodnjega svetovnega dneva mladih je gotovo Devica Marija, mlado dekle, ki je sprejela materinstvo utelešenega Božjega Sina,« je zapisal kardinal v predstavitveni knjigi.

Ob njej so izpostavljeni svetniki in blaženi na poti razglasitve za svetnika. Med temi je sv. Janez Pavel II., ki je začetnik SDM. Imeli so ga za papeža mladih, saj je zbiral in opogumljal milijone mladih z vseh celin sveta. Z mladimi se je pogovarjal in jih vabil, da spoznajo temeljno vlogo in poslanstvo v Cerkvi. Njegovo dejavnost v gradnji miru je zaznamoval dialog z velikimi verstvi in ekumensko delo.

Sledi sv. Janez Bosko, ki ga je prav poljski papež razglasil za »očeta in učitelja« mladine. Njegovo poslanstvo se je začelo s preprosto zdravamarijo, ki jo je zmolil skupaj z Jernejem Garellijem, 16-letno siroto, v zakristiji cerkve sv. Frančiška Asiškega v Turinu leta 1835. Po tem srečanju je don Bosko začel pripravljati praznične oratorije, ki so stalno mesto dobili v Valdoccu. Njegovemu poslanstvo se je pridružila mama Marjeta. Don Bosko je ustanavljal oratorije, mladinske centre in šole, posvečal se je apostolatu dobrega tiska in misijonom. Vse življenje je bil pogumen, optimist, navdihovalec in pritegovalec mnogi v svoje vzgojno in pastoralno poslanstvo.

Drugi zavetniki so še: sv. Vincencij, diakon in mučenec iz 6. stoletja; lizbonski svetniki sv. Anton, sv. Bartolomej Fernandes in sv. Janez de Britto; pa blaženi iz Lizbone: Ivana Portugalska, Janez Fernandes in Marija Klara Deteta Jezusa; poleg njih pa še Pier Giorgio Frassati, Marcel Callo, Chiara Badano in Carlo Acutis.

ANS

Morda vas zanima tudi