V korak z mladimi.

Don Bosko na obrobju

Stenska upodobitev don Boska v mestu Foggia

V nekaj dneh se je slepa stena stolpnice v okrožju Candelaro, v italijanskem kraju Foggia, v bližini lokalne salezijanske ustanove, spremenila v pomenljivo predstavitev družbene vrednosti, zahvaljujoč hitrim »potezam« uličnega umetnika Jorita. Na pobudo vrhovnega vodstva salezijanske družbe je nastala velika stenska slika don Boskovega obraza, ki krasi obrobno območje mesta, ki s svojim pogledom še vedno privablja mlade 21. stoletja. Še več, stenska upodobitev bo osrednje presenečenje za salezijanske ustanove po vsem svetu …

»Če želiš postati dober, se vadi v teh treh stvareh in uspelo ti bo: veselje, učenje, usmiljenje. To je odličen program in če ga boš uresničeval, boš živel srečno.« Jorit si je ta don Boskov rek vzel za osnovo njegove upodobitve na steni stolpnice v mestu Foggia, ki leži v južnoitalijanski pokrajini Apulija. V teh besedah pa ni našel samo navdiha: umetnik je v svoji navadi na »cementno platno« v pripravi na ustvarjanje najprej to misel napisal in nato nanjo začel upodabljati svetnikov obraz.

Stenska slikarija tako vsebuje don Boskovo sporočilo mladim tudi v besedah, ki veljajo v vseh obdobjih in krajih.

Dela so začeli v petek, 29. novembra, jih v naslednjih dneh nadaljevali z vso intenzivnostjo, tako da je bilo že 3. decembra mogoče videti izrisano don Boskovo podobo. Podobo bodo uradno predstavili na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja v navzočnosti vrhovnega svetovalca za družbeno obveščanje Filiberta Gonzáleza Plasencia in vrhovnega ekonoma Jeana Paula Mullerja. Dan prej pa bo to tudi prizorišče snemanja zadnjih prizorov za video Vezilo 2020. Na ta način bo don Bosko iz Foggie dosegel vso salezijansko družino po svetu.

Jorit Ciro Cerullo, rojen 1990 v Neaplju, znan preprosto kot »Jorit«, je vidnejših umetnikov ulične umetnosti na svetu. Umetniško je razvil figurativni slog in se specializiral za upodobitev velikanskih realističnih portretov, vendar ne brez družbenih sporočil, vsebovanih v zapisih, pa tudi v izbiri krajev, kamor so postavljeni: na obrobja, na prostem, dostopni vsem brezplačno.

O umetniku so poročali največji mednarodni časopisi, kot so The Guardian, BBC, Middle East Eye, TeleSur, Euronews. Svoja dela je razstavljal v galerijah v Londonu, Berlinu, Sydneyju in Rimu, po vsem svetu pa je avtor stenskih poslikav znanih in manj znanih obrazov: sveti Januarij in Maradona v Neaplju, Nelson Mandela v Firencah, Jurij Gagarin med stolpnicami v Odintsovu, nedaleč od Moskve in mlada Palestinka na izraelskem zidu.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi