V korak z mladimi.

Don Bosko v Radljah – navdušil!

Don Boskove relikvije so se na poti romanja po Sloveniji v Radljah zadržale dva dni.

Potem ko so meščani Radelj in okoliških krajev v Športni hiši Radlje navdušeno pozdravili Svetnika na prvi dan njegovega obiska v dravski dolini, je župnijska cerkev sv. Mihaela pod svoje okrilje tudi na drugi dan obiska zbrala množico vernikov.

Slovesno sveto mašo je daroval upokojeni mariborski pomožni škof Jožef Smej.

Foto: Marko Suhoveršnik.

Naslednja postaja: Ig in nato Kurešček.

O srečanju z don Boskom v Radljah in pripravi nanj so povedali:

s. Anica Žagar

Zelo me je nagovorila povezanost in pripravljenost sodelovanja pripravljalnega odbora in njihovo navdušenje in veselje ob sprejemu. Mene konkretno je navdušil don Bosko sam.

Lucija Potnik, 2. r

Vesela sem bila, da sem lahko z rolerji spremljala don Boska in da sem se lahko spustila po klancu. Všeč mi je bilo, da sem lahko pela pri zboru pri programu in v cerkvi in da sem šla v ministrantski obleki z don Boskom v procesiji. Rada sem molila zdravamarije (v Radljah je naša skupina 2. razreda zmagala) v pripravi.

Lucija Helbl

Ta dogodek sem doživela kot osebno milost in dar. Podoživela sem trenutke, ko sem pred več kot 20 leti, takrat še osnovnošolka, prvič prišla v stik s sestrami Hčerami Marije Pomočnice in prvič slišala za don Boska. Potem sem kot animatorka dobro spoznala njegovo življenje in delo in občudovala njegovo ljubezen do mladih. Ob obisku don Boska v Radljah, sem se zahvalila za tisti čas. Ko sem sedaj mamica dveh otrok se zavedam, koliko mi je don Bosko dal in koliko mi daje še sedaj kot svetnik-vzgojitelj. Srečna sem in ponosna, da sem bila del tega velikega praznovanja, ki me je duhovno obogatilo in čudovito povezalo našo župnijsko skupnost.

Nuša Popijal, 4.r

Ob prihodu don Boska mi je bilo všeč, da smo peli pesem Naj veselje bo tvoja cesta in ga pozdravili z baloni. Nekateri baloni so tudi počili. Pospremili smo don Boska v cerkev in pred mašo hodili okrog njegove krste. Dotaknila sem se krste in ga v mislih prosila za svoje sorodnike. Lepo je bilo, da je bil pri maši z nami.

Kar nekaj stvari sem si zapomnila iz don Boskovega življenja. Najlepše je to, da je sprejemal fante iz ulice in da je svoji materi rekel, da je mati vseh teh fantov.

s. Danijela Kordeš

Največ mi pomeni to, da sem se srečala z don Boskom, samim ustanoviteljem naše redovne družbe HMP, v cerkvi sv. Mihaela v Radljah, na kraju mojih večnih zaobljub, moji sveti zemlji. Obnovila sem pripadnost Gospodu in mladim. Don Bosko me je ponovno osvojil in opogumil. Za vas živim je veljalo za čas njegovega zemeljskega življenja in velja še sedaj, ko nas spremlja iz nebes. Vzpodbuja tudi mene, da vedno znova preverjam za koga živim in komu sem obljubila svojo zvestobo.

Lana Pogorelc, 2.r

Zelo sem se veselila srečanja z don Boskom. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo ga otroci z baloni veseli pričakali s pesmijo.

Videla sem ga čisto od blizu. Bil je velik junak in učitelj. Najbolj sem si zapomnila, da je rad plezal in je celo splezal na vrh mlaja.

Zoja Pogorelc 4.r

Tudi jaz sem se veselila srečanja z don Boskom. Tega dne ne bom nikoli pozabila, ker je obiskal Radlje ravno na moj god.

Pri don Bosku mi je najbolj všeč, da je bil prijatelj revežem in ubogim ljudem in da jim je pomagal.

Mirjana Popijal

Prevzela me je don Boskova vztrajna in izjemna ljubezen do mladih. Odpovedal se je študiju in udobnemu življenju, da bi se lahko bolj posvetil mladim z ulice. Kljub mnogim oviram, je znal vztrajati. Kot vzgojitelj je vzornik nam staršem, ki se trudimo, da bi vodili naše otroke po pravi poti skozi življenje in jih vzgojili v dobre in poštene ljudi.

Blaž Podrzavnik, 7.r

Všeč mi je bilo, da je bilo ob don Bosku tako pestro in veselo, da smo peli in imeli oratorijske delavnice, da sem lahko ministriral.

Pripravljalni odbor don Boskovih relikvij

Naša zahvala gre Bogu, don Bosku, ki je prišel med nas, vsem, ki so prišli počastit relikvije don Boska. Hvala sponzorjem in drugim, ki ste kakorkoli pripomogli, da je don Bosko bival med nami. Zelo smo veseli  sodelovanja v pripravah. Don Bosko nas je povezal. Prav posebna zahvala gre PGD Radlje, ki je skrbel za don Boskovo in našo varnost in soorganizatorju današnjega dne, Občini Radlje ob Dravi in društvu ŠKTM Radlje, ki so omogočili, da smo bili skupaj z don Boskom v Športni hiši in da je naše praznovanje dobilo takšno razsežnost. Hvala tudi g. župniku Jožetu Gombocu, ki je vse delo dobrohotno podpiral.

Posebnosti v pripravi:

– don Boskova zdravamarija od 31.1.2013 dalje vsak dan pri sv. maši in molitev otrok (tekmovali so v molitvi zdravamarij) po nekaterih župnijah dekanije. Otroci so zmolili 79.277 (te so preštete) zdravamarij  v pripravi (molili so jih v šoli, v kombiju na poti na trening, doma…)

– uprizorjeni prizori don Boskovega življenja pri sv. maši (ob nedeljah od praznika staršev 2013 dalje)

– bralna značka otrok v okviru verouka ob prebiranju don Boskovega življenja

– skupen ogled filma o don Bosku (bilo nas je okrog 100)

– izredno zavzeto delovanje pripravljalnega odbora ob prihodu relikvij in tudi celotne dekanije

Posebnosti v izvedbi:

– da je don Bosko, ustanovitelj sester HMP, prišel ob srebrnem jubileju (25 let) navzočnosti sester v Radljah

– otroci so, kljub dežju, sprejeli in pospremili don Boska z rolerji od obvoznice do kraja prizorišča

– oratorijsko popoldne za otroke in odrasle

– ko smo se postavljali v procesijo z don Boskom, je nehalo deževati (drugače bi ga peljali s kombijem do cerkve, ne na vozičku)

– ministriranje velikega števila dekanijskih ministrantov pri sv. maši, ki jo je vodil škof Smej

– obnovitev redovnih zaobljub vseh prisotnih sester HMP tik pred slovesom (nenačrtrovano, spontano)

– ko smo, potem, ko smo se od don Boska poslovili, šli z otroki na igrišče igrat med dvema ognjema – smo na poti srečali kombi z  don Boskom na avtobusni postaji (nenapovedano). Še 1x smo na vso moč zapeli našo himno Naj veselje bo tvoja cesta in mu pomahali.

Nekaj odmevov in posebnosti zapisala s. Danijela Kordeš HMP

Morda vas zanima tudi