V korak z mladimi.

Don Bosko v slovenskem Marijinem svetišču

»Don Bosko je svetnik in jaz to čutim,« je vzkliknila sv. Marija D. Mazzarello, ko se je z don Boskom srečala leta 1864 in ‘pila’ besede z njegovih ust.

Podobno bi lahko rekli za veliko število vernikov, ki so na 6. velikonočno nedeljo popoldne napolnili slovensko narodno svetišče Marije Pomagaj na Brezjah. Vsi, ki so se v nepretrgani vrsti zvrstili pred relikvijami svetnika so lahko začutili, da sveto življenje, ki ga je živel Janez Bosko, po Božji dobroti še danes navdihuje mnoge in da je priprošnja sv. Janeza Boska pred Božjim prestolom zares mogočna.

Med molitvijo rožnega venca se je ta ljudska pobožnost prepletala z don Boskovim razmišljanjem o evharistiji, Mariji, mladih in Cerkvi.

Slovesno bogoslužje je vodil nadškof Stanislav Hočevar, ki je prav za to priložnost dopotoval iz Beograda, svoje nadškofije, da bi mogel tudi sam počastiti relikvije tega velikega svetnika. S svojo besedo je nadškof opogumljal, da bi tudi v današnjem času sledili svetemu zgledu ‘turinskega poglavarja paglavcev’ – kakor se je don Bosko sam rad imenoval, ko je zbiral zavrženo in zapuščeno mladino, da bi jim dal kruha za telo in duha.

Bazilika Marije Pomagaj, srce slovenske vernosti, je tako v spokojnem in globokem duhovnem ozračju sprejela dragocen dar relikvij očeta in učitelja mladine.

Foto: Patricija Belak

Naslednja postaja na poti romanja: Bled

Morda vas zanima tudi