V korak z mladimi.

Don Bosko v večnem mestu

Po don Boskovih rimskih stopinjah

Tako pred združitvijo Italije kot po tem, ko so Rim razglasili za »prestolnico« kraljestva, je Piemontčan don Bosko, zvest ustanovam kraljestva in brezpogojno poslušen papežu, večno mesto obiskal kar dvajsetkrat. Skupno so njegova bivanja v Rimu trajala skoraj dve leti, kar za takratne potovalne razmere ni bil mačji kašelj. Ob obiskih se je soočal z različnimi pogledi cerkvenih voditeljev. Prisrčno sta ga sprejela tako papež Pij IX. kot papež Leon XIII, rimski prebivalci pa so ga sprejeli s pobožnim občudovanjem.

Don Boska so zaradi njegovega poslanstva pretežno v Turinu tu pogosto klicali »turinski svetnik«, zaradi njegovega izvora v širšem smislu pa tudi »piemontski svetnik«. A veliko dogodkov se je zgodilo na njegovih potovanjih izven Turina in Piemonta. Seveda tudi ob obiskih Rima.

A zakaj je don Bosko tolikokrat obiskal Rim?
– Iz ljubezni do papeža.
– Iz ljubezni do večnega mesta.
– Zaradi potrditve Konstitucij salezijanske družbe.
– Zaradi posvetovanj in mnenj glede imenovanj škofov.
– Zaradi širitve katoliške literature.
– Zaradi zbiranja sredstev za svoje ustanove.

V času bivanja v tedanjem Rimu je imel priložnost obiskati veliko krajev. Mnogo teh krajev zaradi kasnejših urbanističnih načrtov danes ne obstaja več. Kdor danes obišče Rim in želi vsaj malo spoznati, kje je bival in kaj je v večnem mestu počel svetnik mladih, mu je na voljo knjižica v slovenskem jeziku Vodnik po krajih, kjer je romal don Bosko.

Na voljo je tudi video predstavitev s slovenskimi podnapisi, ki predstavi don Boskova bivališča v Rimu, mesta, na katerih se je don Bosko največkrat mudil in lokacije, kjer je iskal prostor za začetek salezijanskega poslanstva v Rimu. Kot pozoren opazovalec in s srcem, odprtim za poslanstvo, je don Bosko obiskoval tako revne kot bogate predele z očetovskim pogledom. Kot vedno je odgovarjal s pripravljenostjo in načrtovanjem, Božji previdnosti pa je prepustil čase in načine uresničitve.

Morda vas zanima tudi