V korak z mladimi.

Don Bosko združil romarje ob Mariji

Romarski shod ob prazniku Marije Pomočnice 2013

Po Čarnem jezeru in romarskem postanku v Don Boskovem centru Celje so se relikvije sv. Janeza Boska na 7. velikonočno nedeljo ponovno vrnile v svetišče Marije Pomočnice na Rakovnik.

Kmalu po dvanajsti uri so se na rakovniški hrib začele zgrinjati posamezne skupine, tako nastopajočih kot romarjev, ki so prišli k sprejemu relikvij sv. Janeza Boska. Relikvije svetnika je počastil in nato vodil osrednjo slovesnost predsednik slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Don Bosko je svojo “rakovniško” pot začel na sosednjem hribu pri sestrah salezijankah, ki so ga pozdravile in mu zapele, nato pa se je sprevod ministrantov, duhovnikov, narodnih noš in množice, ki je naredila špalir vse do rakovniškega svetišča, pomaknil k vhodu v Marijino svetišče.

Prav po slovensko so don Bosku na ploščadi pred cerkvijo zaigrali, zapeli in zaplesali člani harmonikaške skupine iz Škocjana in folklorna skupina Plamen. Dežnje kaplje so nehote vzbujale željo, da bi se zbrana množica čim prej v svetišču Marije Pomočnice Bogu zahvalila za tako velik obisk.

Polna cerkev se je ob škofu Stresu, inšpektorju Potočniku, ravnatelju Košniku ter ob drugih duhovnikih, družno z mešanim pevskim zborom župnije Ljubljana Rakovnik, združila v čudovito hvalnico Bogu v zakramentu evharistije. Med drugimi so pri slovesnosti sodelovali tudi člani misijonski prostovoljci VIDES, ki bodo letos poleti odšli v misijon v Brazlijo. Iz rok nadškofa Stresa in podprti z molitvijo vernikov so prejeli tudi svetinjico z vtisnjeno don Boskovo podobo.

Slavje se je nadaljevalo tudi po zaključku svete maše. Skupine in posamezniki so se ustavljali ob don Boskovi urni v molitvi s prošnjo ali zahvalo, domači farani pa so množico postregli z domačimi sladkimi dobrotami in jo tako v veselem kramljanju na toplem soncu zadržali vse do večera.

Zvečer se je s slovesnimi večernicami v polni cerkvi začelo bedenje, ki so ga oblikovale katehistinje, sestre HMP, skupina “Totus tuus” in druge molitvene skupine ter se zaključilo ob pol enih s sveto mašo, v katero so vključili vse molitve, prošnje in zahvale, ki so jih verniki zapisali in oddali v košarico pri don Boskovih relikvijah.

Foto: Marko Suhoveršnik

Naslednja postaja na poti romanja: Želimlje

Morda vas zanima tudi