V korak z mladimi.

Don Boskov praznik v Mariboru

V nedeljo, 22. januarja 2023, je v Don Boskovem centru v Mariboru potekalo župnijsko praznovanje sv. Janeza Boska. Bogat duhovni in družabni dan je okronala sveta maša, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

V homiliji se je oprl na evangeljski odlomek, ko je Jezus poklical Jakoba in Janeza in nagovoril predvsem starše: »Si predstavljate, da ste nekje s svojimi odraščajočimi otroki in pride mimo potujoči pridigar in pokliče vaše otroke? Vaši otroci gredo za njim. Bi bili tiho? Bi rekli: dobro, pa naj gredo? Ali bi potujočega pridigarja začeli spraševati, s kakšno pravico to počne? Ali bi začeli pogovor s svojimi otroki: počakaj, razmisli? Ali je to res tista pot, prava odločitev?«

Ko otrok zasliši Božji klic, so poklicani tudi starši, da preverijo svojo sposobnost odgovora na Božje povabilo. Če ne odgovorijo na Božji klic, lahko postanejo ovira ali prepreka Božjemu klicu otroka. V tem je svetopisemski zgled Zebedej, oče Jakoba in Janeza ali pa mama Marjeta, ki je postala nekakšna senca Janeza Boska in ga spremljala v njegovem prepoznavanju Božjega klica.

Ob koncu svete maše so po družinah in domovih začele romati tudi relikvije sv. Janeza Boska – v spomin na leto 2013 in z željo, da znova spodbudijo in poživijo družinsko priprošnjo in molitev k očetu in učitelju mladine.

Po slovesni zahvalni daritvi je sledil še tradicionalni Don Boskov srečelov. V pripravo in izvedbo je bilo vključenih veliko župnijskih skupin in sodelavcev Don Boskovega centra.

Vir: maribor.donbosko.si; Vatican News

Morda vas zanima tudi