V korak z mladimi.

»Don Boskova karizma – dar Svetega Duha Cerkvi«

Pogovor z vrhovnim predstojnikom salezijancev, kardinalom Ángelom Fernándezom Artimejem

Kardinal Ángel Fernández Artime, vrhovni predstojnik salezijanske družbe, je ob svojem obisku Portugalske, kjer se je udeležil srečanja salezijanske mladine in romanja salezijanske družine v Fatimo, v kratkem pogovoru spregovoril o pomenu mladih v salezijanski karizmi, trenutnih izzivih salezijanske družbe in njenih obetih za prihodnost.

Na kakšen način lahko pričujemo za duhovno in človeško rast mladih skozi salezijansko karizmo?

Mislim, da je don Boskova karizma tudi dar Svetega Duha Cerkvi. Ko torej pomagamo mladim na poti do Kristusa, delamo dobro za Cerkev, ne le za salezijansko duhovnost. Resnično mislim, da lahko mladi, ki so na globokem duhovnem potovanju, še naprej rastejo v veri in veliko storijo s spremljanjem drugih mladih ter so njihova oporna točka. To je zelo lepo potovanje v naši Cerkvi.

Kateri so najbolj ganljivi spomini, ki jih imate na mlade iz portugalskih salezijanskih okolij?

Pri mladih Portugalcih sem vedno lastnost, ki jo živite: ste zelo ljubeči, zelo pristčni. Drugi vidik, ki je zame zelo pozitiven, je, da imajo mladi v salezijanskem svetu veliko duhovno dojemljivost. Imamo torej izjemne možnosti in to močno izkušnjo nosim v svojem srcu.

Kako bodo nove funkcije, ki jih boste opravljali kot kardinal, razširile vaše služenje Cerkvi in ​​mladim po vsem svetu?

Verjamem, da se človekovo življenje ne konča, ko zapusti eno službo in začne drugo. Verjamem, da mi je Bog, ki vodi življenje vseh nas in tudi moje, dal možnost, da še naprej služim vsej Cerkvi – ne le v tem, kar bom delal, ampak že v službi škofa in kardinala – z enakim način služenja, kot sem ga vedno opravljal. Pa naj bo to sedaj kot vrhovni predstojnik, pa tudi kot škof in kardinal. Prepričan sem, da bom imel veliko priložnosti še naprej spremljati življenja mladih in biti navzoč med njimi.

Kakšne so vaše sanje o salezijanski družbi?

To je vprašanje, na katerega imam zelo jasen odgovor. Moje sanje za Družbo, zdaj in v prihodnosti, je v veliki karizmatični zvestobi Gospodu Jezusu, v don Boskovemu slogu.

Moje največje veselje bo, ko bom čez čas lahko slišal: »Don Ángel, vaša Družba – saj bo to še vedno moja družba, ker ostajam salezijanec – je sedaj še zvestejša kot takrat, ko ste bili njen predstojnik«. To bi bila najboljša novica, ki bi mi jo lahko povedali.

Kakšno sporočilo ali izziv bi dali mladim iz portugalskih salezijanskih ustanov? In katere besede bi želeli podati salezijanskim vzgojiteljem?

Mladim želim brez dvoma, naj bodo mladi. Mladi kristjani in salezijanci, vedno glejte Boga, Gospoda Jezusa, v svojem duhu in v svojem življenju. Mislim, da je najboljše, kar lahko ponudimo mladim, izkušnja, da nas Bog vse ljubi in da brez Boga ne moremo živeti na enak način.

Mojim bratom in sestram, kakor vsem vzgojiteljem, laikom in laikinjam: vi ste don Boskovo naročje, vi ste danes don Boskov nasmeh, vi ste danes njegova beseda, da don Bosko lahko še naprej pomaga mladim. Zato sem zelo vesel, ko slišim, da je salezijansko poslanstvo danes živo in še bolj živo kot nekoč. Hodimo skupaj. Globoko verjamem, da ima poslanstvo, ki ga sooblikujemo, naše skupno poslanstvo, prav posebno moč.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi