V korak z mladimi.

Don Boskova noč veselja

Ob zvoku pozavne in navdušenem aplavzu zbrane množice smo v torek 7. maja v srcu mesta Ljubljane sprejeli svetnika mladih sv. Janeza Boska. Kakor je nekoč on sam hodil po ulicah Turina in pritegoval mlade, je tokrat ob spremstvu sester HMP, mladih, župljanov, sodelavcev, prijateljev in naključnih mimoidočih stopil po ljubljanskih ulicah, po »Borgo Alto« ali Gornjem trgu.

Obokana veža, napolnjena do zadnjega kotička je bila priča številnim izrazom veselja, hvaležnosti in ganjenosti nad darom obiska očeta in učitelja mladih. Pozdravili so ga hišna predstojnica s. Majda, sledila ji je Ana v imenu vseh študentk, Ana Marija, ki je zastopala vse otroke, zadnji pa je v imenu župnije sv. Jakoba spregovoril Mario in označil Don Boska kot dar, ki nam prihaja iz Božjih rok.

Študentke študentskega doma Alojzije Domajnko so mu pripravile glasbeno in plesno dobrodošlico, pred sveto mašo smo prisluhnili tudi pričevanju Bernarde Mali o povezanosti z Don Boskom v njenem življenju mame, katehistinje in mladinske delavke.

Vse to nas je pripravilo za obhajanje svete evharistije, ki jo je vodil Klemen Svetelj, odgovoren za mladinsko in študentsko pastoralo v ljubljanski nadškofiji. Ob somaševanju salezijanskega inšpektorja Janeza Potočnika in drugih duhovnikov smo se tesno povezani ob oltarju in sv. Janezu Bosku počutili kakor prve krščanske skupnosti, ki so se zbirale po domovih in lomile kruh življenja.

Razveselili smo se besed naše inšpektorice s. Damjane Tramte, ki nam je v pričevanju po sv. maši zaupala zgodbo svojega poklica in vsem navzočim, zlasti pa mladim priporočala, naj si upajo sanjati na veliko svoj prihodnost, saj je don Bosko verjel, da je v vsakem mladem neizmerno veliko možnosti.

Ta noč veselja ob don Bosku se je nadaljevala; violina, kitare in bobni niso utihnili, razen ko je bil čas za molitev, češčenje, prebiranje Spominov Janeza Boska v animaciji katoliških študentskih domov. Tomaž Gorenc, predsednik VIDES-a se je v svojem pričevanju spomnil povezanosti s svetnikom že od malih nog, ko je o njegovem življenju slišal iz ust katehistinj, srečeval ga je v oratoriju in videl, kako se je njegov vzgojni slog prijel tudi v misijonih. Danes kot profesor verjame, da je potrebno v mladih najti to, kar jih veseli in jim pomagati, da bodo to lahko udejanjili v svojem življenju.

Začel se je nov dan, 8. majnik, in vanj smo vstopili z glasbeno skupino Odtenki, ki se je rodila prav v gornjetrški hiši. Noč je bila kratka, saj smo imeli toliko priporočil, zahval in želja, ki smo jih predali don Bosku, tudi v imenu vseh tistih, ki to noč niso mogli čuti z nami: »Don Bosko, ljubezen tvoja z nami še živi, v svetu, mladih, v vsaki revni ulici. Don Bosko, pokaži nam ljubezen do Boga, svetost je veselje in delo iz srca«.

Zjutraj smo z molitvijo hvalnic praznika posvetitve ljubljanske stolnice don Boska pospremili na naslednjo postajo; prav v ljubljansko stolnico sv. Nikolaja.

s. Metka Kastelic
Foto: Patricija Belak

Naslednja postaja na poti romanja: Ljubljana stolnica

Morda vas zanima tudi