V korak z mladimi.

Don Boskove prostovoljke imajo novo vodstvo

V petek, 26. julija 2019, so Don Boskove prostovoljke (DBP), sedma skupina v salezijanski družini, na 8. generalni skupščini izvolile novo vrhovno odgovorno za svoj inštitut: to je postala Slovakinja Dagmar K., ki je bila v prejšnjem vrhovnem svetu zadolžena za pokrajine Vzhodna Evropa, Filipini in za angleško govoreče skupine.

Njena namestnica je postala Italijanka Pina B., ki je v prejšnjem vrhovnem svetu sledila francosko govorečim skupinam (Francija, Belgija in afriške države) in skrbela za stike s salezijansko družino.

Poleg nove odgovorne in namestnice je generalna skupščina izvolila še 10 članic v novi vrhovni svet DBP.

V času generalne skupščine je 83 delegatk iz Azije, Afrike, Južne Amerike in Evrope, ki so predstavljale skoraj 1200 DBP, povezanih v 182 skupin in 27 pokrajin, preživelo doživete dneve razločevanja in izmenjave izkušenj. Iz tega je nastal dokument »Poslanstvo DBP«, ki bo služil za smernice inštituta v naslednjih šestih letih.

Dokument izpostavlja izzive na različnih področjih (družbena omrežja, politika, človekove pravice, delo, družina, mladi, ekologija, družbena obrobja, cerkvena okolja, medverski in medkulturni dialog), na katere so DBP kot posvečene salezijanske laikinje poklicane biti znamenje Kristusove ljubezni v svetu.

Ženski laični inštitut papeškega prava DBP je ustanovil blaženi Filip Rinaldi, tretji don Boskov naslednik, 20. maja 1917 v Turinu. Trenutno je to največji laični inštitut v katoliški Cerkvi, ki mu je posebno priznanje dal tudi papež Frančišek, ki je v začetku tega meseca imenoval nekdanjo vrhovno odgovorno Olgo K. za članico Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Don Boskove prostovoljke delujejo tudi v Sloveniji.

Morda vas zanima tudi