V korak z mladimi.

Don Boskovi družbeniki

V Veržeju so potekale duhovne vaje za salezijance

sdr_soft

V Veržeju je od 10. do 16. marca potekal prvi od treh terminov duhovnih vaj za sobrate salezijance, ki jih letos vodi dr. Franc Maršič. Na njem se je zbralo 35 salezijancev slovenske salezijanske inšpektorije.

Salezijanske konstitucije določajo, da naj bi se vsak salezijanec enkrat letno opravil duhovne vaje. To je čas duhovne krepitve, ki ga je imel don Bosko za temeljni del in za povzetek vseh pobožnih vaj.

Letošnja tema, ki jo je izbral pridigar, je bila Don Boskovi družbeniki. Svoja razmišljanja je razdelil v vsakodnevne sklope: salezijanski posvečeni poklic; pričevalnost življenja – pastoralna ljubezen; življenje evangeljskih blagrov – zaobljub; zakramentalno življenje – spoved in obhajilo; občestveno življenje.

Sobratje so lahko prisluhnili obilici duhovnih spodbud in zgodovinskih paberkovanj iz don Boskovega življenja, njegovih zapisov in pisem, predvsem iz časa ustanavljanja salezijanske družbe. Dnevi so bili namenjeni predvsem osebni duhovni prenovi, molitvi in srečanju s sobrati.

Duhovne vaje so se tradicionalno zaključile s t.i. spomini, ki jih je sobratom položil na srce inšpektor Marko Košnik. Spomine je povzel v treh mislih: asistenca – bližje mladim; ustvarjati občestvo – bližje sobratom; posnemati Andreja Majcna – bližje Gospodu. Sadovi duhovnih vaj in spominov pa bodo vidni v življenju in poslanstvu, h kateremu se sobratje vračajo po tednu odmika od vsakodnevnega vrveža življenja.

Morda vas zanima tudi