V korak z mladimi.

Don Boskovi salezijanci v srcu Sahare

V zgodnjih urah nedelje, 29. oktobra 2023, točno ob 3:08 po lokalnem času, so zadnji trije od štirih salezijancev, namenjenih v prvo salezijansko skupnost v Republiki Niger, pristali v Niameyu, glavnem mestu države. Ko so stopili iz letala, jih je pričakala toplota Sahare. Zdaj torej skupnost sestavljajo štirje misijonarji, vsi afriškega porekla: salezijanski duhovnik Aurélien Ahouangbe, salezijanca v formaciji Kenneth Tochukwu Odo in Dieudonné Mulongoy ter salezijanski duhovnik John Mary Etunke.

Skupina misijonarjev se je tega potovanja veselila več mesecev. Nešteto ur so porabili za priprave na prihodnjo poslanstvo, pri čemer so se učili običajev ljudi, s katerimi bodo delali. Kljub politični nestabilnosti, ki trenutno zaznamuje Republiko Niger, so se štirje misijonarski pionirji izkazali za navdušene in nestrpne, da bi se soočili s to potjo in začeli poslanstvo ​​v svojem novem domu.

Salezijanska družba je že od nekdaj znana po svoji predanosti vzgoji in razvoju mladih. Misijoni v Nigru niso nič drugačni. Naloga misijonarskih pionirjev je vzpostaviti novo salezijansko navzočnost v državi ter zagotoviti potrebno izobrazbo in strokovno usposabljanje mladih domačinov.

Republika Niger je država z velikim ozemljem in 27 milijoni prebivalcev, od tega 58 % mladih. Pravzaprav je ena izmed držav z najmlajšim prebivalstvom na svetu. Hkrati je najrevnejša država na svetu, kjer je revščina vsesplošna, prebivalstvo pa ima omejen dostop do izobraževanja. Država ima približno 99,9 % muslimanskega prebivalstva, medtem ko kristjani predstavljajo 0,24 % prebivalstva. Pred kratkim, 26. julija 2023, je država utrpela državni udar, ki je odstavil demokratično izvoljenega predsednika Mohameda Bazouma. Trenutno je vodja države general Abdourahamane Tchiani, vodja vojaške hunte.

Misijonsko poslanstvo v Nigru je za salezijansko družbo najnovejše in hkrati pomembna meja.

Niamejski nadškof Laurent Lompo je salezijancem zaupal pastoralno oživljanje zahodnega dela škofije. Na tem območju živijo štiri krščanske skupnosti, izolirane zaradi nevarnosti terorizma. Salezijanska inšpektorija Afrika Nigerija-Niger, v katero spada nova skupnost, bo skušala organizirati dinamično nujno pastoralno oskrbo, ki bo sposobna podpirati razseljene in spremljati tiste, ki so ostali na območjih, ki jih ogroža terorizem.

Po besedah msgr. Lompa je lokalno prebivalstvo močno pričakovalo prihod salezijancev, ki so znamenje upanja za prebivalce Nigra.

Celotna salezijanska družina je povabljena, da štiri misijonarje v Nigru podpre z molitvijo, saj postajajo žarki upanja za mlade, s katerimi bodo sodelovali.

ANS

Morda vas zanima tudi