V korak z mladimi.

Doživljanje sprememb kot priložnosti za izboljšave

Pred kongresom SDB o spremembah

Manj kot poldrugi mesec nas loči od »Kongresa sprememb SDB« (Rim, 19.-23. september 2022), dogodka, ki ga prizadevno načrtuje vrhovni ekonomski urad salezijanske družbe, da bi »z mreženjem in sodelovanjem med ekonomi okrepil sposobnost povezovanja na ekonomskem področju«. Bogato in raznoliko občinstvo govornikov in strokovnjakov, povabljenih k sodelovanju, namerava zagotoviti možnost usposabljanja na visoki ravni, ki bo celotno družbo vodila k trajnostnemu gospodarstvu in razumevanju vse bolj zapletenega sveta, v katerem morajo don Boskovi sinovi še naprej spremljati mlade.

Zanimanje za kongres »SDB Change« je že zdaj zelo veliko, tako da so razpoložljiva mesta že razprodana. Na kongres so se množično prijavili inšpektorialni ekonomi, vodje inšpektorialnih uradov za načrtovanje in razvoj, misijonskih uradov, salezijanskih nevladnih organizacij ter mednarodnih organizacij in organizacij tretjega sektorja – ki jim je kongres tudi namenjen – ki bodo na kongresu deležni ne le dragocenega usposabljanja o aktualnih vprašanjih, ampak bodo tudi izzvani k ustvarjanju mrež sodelovanja, saj se mora celotna salezijanska družba pripraviti na prihodnost.

Končni cilj kongresa o spremembah SDB je namreč dojemanje in doživljanje sprememb kot priložnosti za izboljšave. Dogodek, ki ga je zasnoval generalni ekonom Družbe, salezijanec brat Jean Paul Muller skupaj s sodelavci, se namerava osredotočiti na pet pomembnih makro področij, da bi ponudil rešitve in smernice za boljše soočanje z družbenimi, gospodarskimi in okoljskimi spremembami, s katerimi se sooča svet. Te so: trajnostno gospodarstvo, salezijanska duhovnost in vodstvo, umetna inteligenca, komunikacija prihodnosti in preprečevanje korupcije.

Muller dodaja da se »veliko stvari že dogaja, saj te tematike v mnogih inšpektorijah jemljejo resno. Po kongresu bomo to področje še naprej izpopolnjevali vse do naslednjega vrhovnega zbora, da bi izboljšali kakovost našega dela za mlade.«

Tudi na družabnih omrežjih dejavnosti kongresa potekajo že več mesecev z zanimivimi spodbudami in prispevki o temah, ki so jih pripravili različni govorniki in gostje, ki bodo spregovorili na kongresu samem.

»Dajemo odgovore, ki niso več prepričljivi, na vprašanja, ki jih nihče več ne postavlja,« je provokacija, s katero bo izzvala Annette Schavan, nekdanja nemška zvezna ministrica za izobraževanje in raziskave ter nemška veleposlanica pri Svetem sedežu. Spregovorila bo o salezijanskem vodenju v spreminjajočih se časih.

Ángel Gudiña, vodja odnosov s podjetji pri salezijanskem misijonskem uradu »Misiones Salesianas« v Madridu, ugotavlja: »Če nam je ta beseda všeč ali ne, je salezijanska družba multinacionalka vzgoje in mladinske pastorale. Pravzaprav smo v tem zelo dobri. Da bi ohranili svojo ‘konkurenčnost’, moramo strukture in medosebne odnose prilagoditi 21. stoletju in še naprej dosegati najranljivejše mlade. Pri vsem tem pa ne smemo zavreči naše duhovnosti in salezijanske karizme.«

»Še nikoli prej se nam ni zgodilo, da bi morali izbirati med različnimi novinarskimi poročanji, da bi resnično znali brati svet,« pravi Pietro Saccò, novinar časopisa Avvenire in predavatelj novinarstva na Salezijanski papeški univerzi, ki bo na zasedanju spregovoril o ekonomiji in medijih.

»Zaradi globalizacije brezbrižnosti in kulture odpadkov nujno potrebujemo resnično človeško alternativo. Na gospodarski ravni, izhajajoč iz družbenega nauka papeža Frančiška, se ta perspektiva prevaja v predlog ‘gospodarstva s človeškim obrazom’, ki je prednostno usmerjeno k zadnjim in k spodbujanju celostne ekologije,« razmišlja salezijanski ekonomist Renato Tarcizio de M. Rocha, ki bo govoril o trajnostnem gospodarstvu.

»Morda se sprašujete: ali so spremembe za nas res pomembne? Spremembe se bodo zgodile in bodo izziv za mlade, za katere skrbijo salezijanci, zato morajo salezijanci najti odgovore zanje,« na kratko sklene odvetnik in svetovalec Janko Jochimsen, dolgoletni salezijanski sodelavec.

ANS

Morda vas zanima tudi