V korak z mladimi.

Družinski postni čas

»Ideja za družinski lego križev pot se mi je porodila v času pandemije korona virusa. Sedela sem v dnevni sobi in opazovala svoje otroke pri igri z lego kockami. Ob njihovi ustvarjalnosti in vztrajnosti pri zlaganju kock se mi je porodila misel: ‘Kaj pa če bi v letošnjem postnem času skupaj kot družina iz lego kock naredili postaje križevega pota?’ Ko sem to idejo razkrila otrokom, so bili navdušeni. Beseda je dala besedo in tako smo skupaj razmišljali, da bi lahko s pomočjo Facebooka k tej postni pobudi povabili še druge družine. Tako je naš lego križev pot postal družinski postni projekt. Vsak je po svojih sposobnostih prispeval svoj delež: otroci so oblikovali postaje, mož je poskrbel za tehnično plat in fotografiranje, jaz pa za vsebino.«

Tako začetke družinskega lego križevega pota opisuje Iva Nežič Glavica, ki je preizkušene ideje in vsebino prelila v knjižico. Pred nam je torej križev pot, ki ga molimo nekoliko drugače, kot smo ga vajeni. V njem se namreč prepletajo spodbude za kreativno ustvarjanje, pogovor, molitev in pesem. Vse to odpira naša srca in dlani za Jezusa ter trpeče okoli nas.

»Družinski lego križev pot poleg impulzov za pogovor in molitev vključuje tudi spodbude za kreativno ustvarjanje (zlaganje lego kock), kar še zlasti pri otrocih spodbuja spomin, pozornost in domišljijo. Ustvarjanje posameznih postaj nas vabi, da poglobljeno vstopamo v vsebine in dogodke ter se lažje poistovetimo z osebami, ki jih v pasijonu srečujemo. Lego križev pot molimo postopoma, vsak teden eno ali dve postaji. Posamezne postaje razporedimo pota razporedimo čez cel postni čas. Od pepelnice do velikega petka. Tako bomo počasi in intenzivno spremljali Jezusa na njegovi zadnji poti. Pridružili se bomo množici, ki je šla z njim od sodne dvorane do mesta, kjer so ga položili v grob,« še dodaja Iva Nežič Glavica.

Knjižico Družinski lego križev pot na 52 barvnih straneh je izdala salezijanska založba Salve.

Morda vas zanima tudi