V korak z mladimi.

Duh verovanja

Od 19. do 27. aprila 2024 je ob Klopinjskem jezeru na Avstrijskem Koroškem potekal Erasmus+ projekt »The Spirits of Religions«, ki ga je gostilo salezijansko društvo Iniciativ Angola iz Šentprimoža. V projekt je bilo vključenih 60 mladih, poleg domačih še mladi iz štirih partnerskih organizacij iz prav toliko držav (Srbija, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Slovenija).

Udeleženci so vsak dan v praktičnih delavnicah in z različnimi gosti spoznavali osnove in običaje različnih monoteističnih religij (katolištvo, pravoslavje, islam, judovstvo, budizem). Vsak dan je bilo tudi dovolj časa za povezovanje, druženje, športne igre ter osebno delo v tišini.

Vrhunec izmenjave je bil predzadnji dan, ko so udeleženci obiskali mesto Celovec s poudarkom na njegovih religioznih objektih: mošeja, pravoslavna cerkev, katoliški slovenski pastoralni center.

Opoldne so mladi v središču mesta izvedli »flashmob«, ki so ga sami pripravljali v času izmenjave. Na njem so s petjem, recitacijo in molitvijo v različnih jezikih ter veroizpovedih mimoidočim jasno pokazali, da je mogoče sobivati v medsebojnem spoštovanju in miru kljub kulturni in verski raznolikosti.

Domen Kos, SDB

Morda vas zanima tudi