V korak z mladimi.

Dva plakata, eno sporočilo: »Vse delajte iz ljubezni, nič iz prisile«

Plakata Vezila za leto 2022

»Vse delajte iz ljubezni, nič iz prisile« je misel teme, ki jo je vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernández Artime izbral za Vezilo 2022 in se navdihuje v svetem Frančišku Saleškem ob 400. obletnici njegove smrti. Ta misel je navdihovala tudi različne umetnike z vsega sveta, ki so na Centralni salezijanski sedež v Rim poslali različne predloge upodobitev te ključne misli za vso salezijansko družino. Med vsemi prispelimi je 10. don Boskov naslednik izbral dve, ki na različna načina in z različnima pristopoma nagovarjata in spodbujata salezijansko družino, da vztraja v don Boskovem stilu in sledi znameniti ljubeznivosti ženevskega svetnika.

Prvi plakat je oblikoval španski umetnik Agustín de la Torre, ki je v središče postavil veliko rdeče srce, ki »obvladuje« celotno branje slike: srce je namreč osrednji organ življenja, ki daje življenje celemu telesu; v kolektivni podobi je tudi sedež čutenja, kjer se rojevajo upanje, veselje, ljubezen v delitvi z drugimi. V salezijanskem srcu, ki vedno bije za mlade – kar nakazujejo elektrokardiogramski zapisi na barvnem ozadju – takoj zaznamo odprt prostor za vse: to je srce, ki ne izključuje nikogar.

V prizor močnega vizualnega učinka je v skladu s salezijansko tradicijo vnesel element pristne novosti: pogled, ki mlade uokvirja od zgoraj, kot bi nanje gledali z Božjim pogledom; po drugi strani pa mladi vračajo ta pogled in zdi se, da s svojo držo izstreljujejo sanje in želje v nebo.

Don Bosko v svoji klasični podobi, ki je že skoraj vizualna dediščina človeštva, stoji v spoju obeh polovic srca ter s svojim odkritim pogledom in razširjenima rokama salezijancem in salezijanski družini kaže na sprejemanje in veliko žetev mladih, ki čakajo: fantje in dekleta vseh barv, starosti, telesnih in družbenih pogojev. Vključeni so v mnoge dejavnosti: nekdo se posveča glasbi, drugi ima rad šport, nekdo skrbi za okolje, drugi se posveča študiju … Za don Boska in njegove naslednike je pomemben vsak mladostnik in v vsaki dejavnosti so v srcu.

Za don Boskovim hrbtom sta upodobljena dva sozavetnika salezijanske družbe, sveti Frančišek Saleški in Marija Pomočnica, kar spominja na začetke, bolje korenine Družbe in salezijanske družine.

Natančnejši opazovalci bodo hitro odkrili številne detajle, ki dajejo ilustraciji resnično salezijanski okus: vrtnice s trnjem iz znamenitih don Boskovih sanj v lončku na levi, kostanj na fantovi nogi, sedečem v invalidskem vozičku, ki se nanaša na enega najbolj znanih don Boskovih čudežev, pes Sivec v sredini srca, logotipi salezijancev in sester FMA na nekaterih majicah mladih, salezijanski križ, knjiga Načrt apostolskega življenja salezijancev sotrudnikov, na katero se z roko naslanja fant na desni …

Skratka, zdi se, da celotno delo španskega umetnika de la Torreja kliče k ozaveščanju vseh članov salezijanske družine, naj svoje srce postavijo v središče vsakega služenja mladim.


Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je kot drugo možnost za grafično upodobitev sporočila Vezila 2022 izbral plakat, ki ga je narisal ulični umetnik Mauro Pallotta, z umetniškim podpisom Maupal, poznan po svojih uličnih poslikavah, posvečenih papežu Frančišku. Avtor s svojo upodobitvijo zelo inovativno prikazuje tipično sceno salezijanskega oratorija: don Boska med igro s svojimi mladimi.

Rimski umetnik, rojen 1972, ponudi mladostno vizijo don Boska, ki izžareva privlačno karizmo. Med odbojko don Bosko z izjemno energijo ljubezni »zabije« nenavadno žogo: srce. Don Boskova ekipa, v kateri je tudi Mihael Rua, je mednarodna: sestavljajo jo mladi z vsega sveta. Obrambna igra izzvane ekipe, ki jo sestavljajo mladi iz vseh celin, se spremeni v dejanje dobrodošlice.

Priče te deljene don Boskove ljubezni med dvema ekipama, sveti Frančišek Saleški, mladi in sestra FMA, stojijo ob robu igrišča pod zelenimi listi razkošnega drevesa, ki se napaja iz istega vira upanja kot celotna salezijanska družina.

Tudi prostor ima kot v vsaki salezijanski ustanovi velik pomen: igrišče predstavlja dvorišče, privilegiran prostor srečevanja mladih z don Boskom, neskončno nebo odmeva v ljubezni, ki presega pravila igre. Odbojkarsko igrišče nakazuje na dinamičnost življenja. Vsaka igra predpostavlja, da nekdo doseže zmago, drugi je poražen. V tem primeru pa močna sporočila podob nakazujejo, da je dejavno sodelovanje pomembnejše od rezultata.

Dejansko igra poteka v ozračju velike sproščenosti: vsak sprejema drugega in Boga. Don Bosko kot glavni igralec z dejanjem nakazuje pot, na katero smo povabljeni. Dvigne se nad mrežo in s tem pokaže polnost moči in navdušenja. Srce, s katerim ravna pametno, je središče osebe, iz katerega izhaja vsaka izbira in vsaka dejavnost. Don Bosko pa ne igra sam: v igri ne moremo sodelovati kot posamezniki, temveč sestavljamo ekipo.

Močan in prodoren don Boskov skok spodbuja celotno salezijansko družino, da v največji možni meri nesebično razdaja ljubezen v timski igri, v kateri vsi dejavno sodelujejo.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi