V korak z mladimi.

Dvojni vietnamski čudež

S preventivo in solidarnostjo omejili širjenje koronavirusa

Čeprav Vietnam meji na Kitajsko, v kateri se je začela pandemija Covid-19, se je ta dežela najbolje ubranila virusa: zabeležili so le 332 okužb in nobene žrtve. V zadnjih tednih so tako opustili mnoge omejitve pred širitvijo koronavirusa. K odličnemu uspehu celotne vietnamske družbe lahko dodamo še cilj, h kateremu so prispevali tudi salezijanci: odlično solidarnostno koordiniranje vsem pomoči potrebnim.

Na zdravstvenem področju je Vietnam delil enake težave vsega sveta, strah pred virusom je omejeval delo, zato so mnoge družine ostale brez sredstev za preživetje. Vietnamska salezijanska inšpektorija sv. Janeza Boska se je zato odločila za pobudo »Ban Covid-19« (Odženimo Covid-19).

Po srečanju inšpektorialnega sveta je bil imenovan posebni odbor za vodenje pobude. Inšpektor je poslal pismo vsem salezijanskim ustanovam in navzočnostim s prošnjo, da pomagajo vsaj 50 družinam v svojem okolju. Posebni odbor je izdelal strateški načrt in zagnal pobudo lokalnega zbiranja sredstev: brez pomoči iz tujine zbrati 60.000 evrov darov in s tem pomagati vsaj 1.500 revnim delavcem, priseljencem, študentom in otrokom.

Solidarnostna pobuda je trajala en mesec in se zaključila na praznik Marije Pomočnice, 24. maja. Poleg pomoči vsem potrebnim je pobuda vzpostavila povezanost med salezijanskimi skupnostmi, skupinami salezijanske družine in drugimi družbeno koristnimi organizacijami. V pobudi je dejavno sodelovalo 138 don Boskovih duhovnih sinov, 92 sodelavcev, 35 dobrotnikov in 41 prijateljev salezijanskih ustanov.

Ob zaključku pobude je natančen pregled pokazal, da so presegli načrtovani plan: zbrali so okoli 74.000 evrov in pomagali 7.300 osebam.

S pobudo »Ban Covid-19« vietnamska salezijanska inšpektorija ni le pomagala mnogim družinam, temveč okrepila svojo notranjo povezanost, ustvarila povezave z lokalnimi skupinami salezijanske družine, dobrotniki in civilno družbo. To je prava pot evangelizacije, saj je vietnamski družbi izpričala svoje salezijansko poslanstvo pomoči ubogim.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi