V korak z mladimi.

»E-oratorij« mladih za mlade

Skupinica štirih ali petih otrok je sprožila rojstvo »e-oratorija« v Naviju, spletnega oratorija, zahvaljujoč dobrotnikom iz raznih zveznih držav Indije. Vsak dan ga »obišče« kakih 250 otrok, ki so med seboj oddaljeni tudi na stotine kilometrov.

V normalnih časih je oratorij v Naviju, predmestju megalopolisa Mumbaj nudil zabavo in varen prostor za več kot 200 otrok. A kot vse drugo je zaradi pandemije zaprt že mesece.

Skupina otrok iz barakarskega naselja na obrobju Mumbaja, z mobilnim telefonom enega od staršev in kruljenjem v želodcu ter navdušenjem v srcu, je znova odprla don Boskov oratorij v času covida-19.

»Ko smo po okolici razdeljevali najnujnejše potrebščine, so otroci sami prosili: ‘Odprite svoj zavod, radi bi se igrali in učili.’ Seveda to ni bilo mogoče, zaradi njihove varnosti,« pravijo tamkajšnji salezijanci. »Tedaj so nam otroci sami namignili: ‘Pošljite nam zabavne videe … povejte nam, kaj lahko v majhnih skupinah delamo doma.’ In tako se je začelo.«

Nekaj otrok si je od staršev sposodilo mobilne telefone, da so prisluhnili vzgojni zgodbici, ki jo je pripravila ena od animatork in predstavila nekaj možnih dejavnosti za skupino. Otroci so kot odgovor na video pripravili zanimive odzive s plesi in igrami ter posnetek poslali koordinatorki v oratoriju. Ko se je video razširil, so se mnogi navdušili in začeli sodelovati.

»Ob vedno večjem številu otrok in skupin smo za pomoč prosili skupino prostovoljcev Team Spread Smiles, ki deluje v Naviju in organizirali redne prostočasne in poučne dejavnosti. Pripravljamo posnetke zgodbic, poučevanja matematike, književnosti, umetnosti, digitalne delavnice, bonton, organiziramo kvize in tekmovanja …«

»E-oratorij« je naletel na veliko zanimanje tako pri otrocih kot pri starših. Otroci se kljub zadrževanju med barakarskimi naselji zabavajo, razvijajo talente; starši pa se vsaj za nekaj časa lahko posvetijo drugim stvarem, ker vedo, da so otroci »na oratoriju«. »E-oratorij« je še toliko pomembnejši, saj državne šole ne nudijo pouka na daljavo.

Vse se je začelo 7. julija z nekaj otroki, zdaj pa je razširjen ne le v barakarskem naselju Navi, temveč se je od ust do ust staršev delavcev o njem razvedelo daleč preko meja zvezne države.

»Ko so bile družine na delu v Mumbaju, so otroci obiskovali naš oratorij. Zdaj so se vrnili v svoje vasi, otroci pa lahko kljub temu vsak dan obiščejo e-oratorij,« še dodajajo salezijanci.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi