V korak z mladimi.

Edino, brez česar ni šlo, so Bog in prijatelji

Zaključeni vsi letošnji uskovniški tedni

Kaj mlade privabi, da preživijo teden svojih počitnic v gorah brez stalnega stika s sodobnimi mediji, včasih tudi brez tekoče vode? To bo gotovo čist zrak, mirna narava, prijatelji in doživetje tesnega stika z Bogom.

To smo doživeli na letošnjem tretjem uskovniškem tednu. Spoznavali smo temo ljubezni in miru, ter se z geslom »Začni prvi« vprašali, kje v svetu lahko prvi delujem jaz. Na poti do tega so nam s svojim zgledom in teološko podkovanostjo pomagali predavatelji in pričevalci dr. Gabrijel Kavčič, pater Ivan Platovnjak in zakonca Berčič.

Mladi smo svoj čas preživljali tudi ob namiznih igrah, pogovorih, na sprehodu v naravi, pisanju pisem, plesnem, kulturnem in ostalih veselih večerih, petju ob kitarah, slavljenju Boga v najsvetejšem, premišljevanju Božje besedice v “puščavi”… Lahko rečem, da nas je povezovalo tudi delo, zlasti pomivanje posode na žgance, kot v dobrih starih časih. Da je slednje ubrano teklo, nas je v ritmu domače glasbe pogosto spremljala harmonika.

Da si dnevi niso bili enaki, smo se v sredo odpravili na izlet na Viševnik. Gospod nas je tistega dne blagoslovil z lepim vremenom in poskrbel, da smo “naravno katedralo” na Jezercih, v kateri smo obhajali sveto mašo, lahko občudovali v vsem njenem sijaju. V petek smo govorili o miru v skupnosti, ki je brez Boga nedosegljiv. Popoldne smo zato preživeli v tihi pripravi na sveto spoved, samem zakramentu in adoraciji ter zaključili s skupno sveto mašo. V soboto, ki je prišla še prehitro, smo pospravljali in poskrbeli, da so pesem, smeh in pozdravi odmevali tudi v dolino. Škoda, da iskrenega objema ni moč slišati. Gotovo bi v dolino odmeval najglasneje.

 

Kaj torej mlade privabi na Uskovnico?
– Verjetno marsikaj. Gotovo pa Bog in prijatelji. To sta dve stvari, brez katerih ne gre.

Ana in Petra

        

Program je sofinanciran s strani Urada RS za mladino.

Morda vas zanima tudi