V korak z mladimi.

Emavs – pot do izjemnosti

V zadnjih dneh se na družbenih omrežjih pojavljajo »reklame« o Emavsu in vabila na nova srečanja. Za kaj gre, smo povprašali salezijanca Klemna Balažiča, ki je skupaj z mladimi pobudnik novega salezijanskega programa za mlade.

Zakaj Emavs?

Emavs – pot do izjemnosti nastaja iz potrebe, da »prebudimo« posameznike, predvsem mlade, da začnejo gledati na svoje življenje kot na velik potencial. Tisti, ki snujemo program, smo ugotovili, da se mnogi mladi utapljajo v neki povprečnosti in neprepoznavnosti. S programom želimo mladim pomagati, da pridejo do notranje jasnosti, ki jim bo omogočila, da postanejo odgovorni in uspešni ljudje. Vsak človek je poklican, da najde svoje mesto v družbi in Cerkvi. Rekli smo si: »Dovolj je životarjenja in preveč je zmede v človekovih glavah.«

Kako se je rodila ideja o Emavsu?

Matevž, ki je del naše ekipe, pravi: »Kar nekaj časa je bil Emavs v nastajanju. Cilj Emavsa je, da se okoli njega naberejo aktivni posamezniki, ki si želijo najti in živeti to za kar so poklicani – biti podjetnik, zaposlen, ustvariti gibanje, biti starš ali duhovnik. Vse to. Veliko stvari se bo dogajalo v okviru Emavsa.«

Ideja se je rodila preprosto iz želje, da prebudimo mlade, da poiščejo v sebi talente, ki jih imajo in iz njih nekaj dobrega naredijo zase in družbo. Opazili smo, da je treba mladim na poti poklicanosti ponuditi pot, po kateri bodo prišli do večje jasnosti in samozavesti.

Kdo je v ozadju?

V ozadju tega smo salezijanci in mladi, ki verjamemo v to, da je človek svoboden in lahko iz svojega življenja naredi nekaj velikega, lahko pa svoje življenje tudi »zapravi«, ker se ni naučil rokovati s svojo svobodo. Verjamemo v to, mladi niso samo nosilci prihodnosti, ampak tudi sedanjosti, pod pogojem, da se ne bojijo naporov, ki jih življenje zahteva.

Komu je namenjen?

Namenjen je vsem mladim, pretežno pa med 17. in 25. letom starosti, ki želijo svojo mladost živeti na kvaliteten način, ki ne dovolijo, da bi drugi manipulirali z njimi in bi radi dali svoj osebni pečat družbi, v kateri živijo.

Namenjen je vsem, ki želijo skupaj s sovrstniki odrivati lepoto in moč, ki je položena v vsakega človeka, pa jo mogoče ne zaznajo zaradi zmede, ki je v današnji družbi in pogosto tudi v glavah mladih.

Namenjena je vsem, ki se ne bojijo izjemnosti in bi radi v polnosti razvili svoje talente. Prepričani smo, da ima zdrava skupnost moč, ki mlademu človeku lahko da krila za osebno in duhovno rast.

Sledi Emavsu na FB.

Morda vas zanima tudi