V korak z mladimi.

Eno v sebi in z drugimi

Misel ob godu sv. Marije Dominike Mazzarello

Vsako leto 13. maja obhajamo god svete Marije Dominike Mazzarello, soustanoviteljice redovne družbe hčera Marije Pomočnice. Umrla je 14. maja, a na ta dan drugod po svetu praznujejo svetega Matijo. Zato je njen god 13. maja. Čeprav je njen priimek tak, da prebuja razne asociacije, imam osebno zelo lep spomin na duhovne vaje, na katerih smo dekleta spoznavala njeno svetost. Zdela se mi je aktualna, blizu nam, želela je poznati Boga in mu darovati vse svoje življenje in samo sebe. In bila je ustvarjalna pri delu z dekleti. To mi je zadoščalo, da sem jo vzela za prijateljico in stopila na njeno pot. Ob njenem godu želim z vami podeliti še kako novico iz naših skupnosti.

Hčere Marije Pomočnice letos praznujemo 150-letnico, odkar sta don Bosko in sveta Marija Dominika Mazzarello ustanovila redovno družbo za vzgojo deklet in žena. Vemo, da je don Bosko o tem veliko razmišljal, iskal razne rešitve, a nobena se mu ni zdela prava. Nato je leta 1864 v neki vasi, »bogu za hrbtom«, v vinorodnem gričevju nad Genovo, natančneje v Morneseju, spoznal Marijo Dominiko in njene prijateljice. Te so, ne da bi poznale don Boskov oratorij, na enako vesel in sproščen način skrbele za vzgojo vaških deklic. Takrat je spoznal, da je našel odgovor. Osem let so trajala prizadevanja za ustanovitev in priznanje družbe, za pripravo pravil in vseh drugih podrobnosti. 5. avgusta 1872 je prvih enajst sester naredilo prve zaobljube. Družba je zelo hitro rasla in čez devet let, ob smrti soustanoviteljice, je bilo že 28 skupnosti v Italiji, Franciji in Južni Ameriki. Sester je bilo 165, novink pa 65.

Na to obletnico smo se pripravljale s triletno duhovno pripravo. Letos pa praznujemo na razne načine, odvisno od razmer. Pred nekaj dnevi sem se vrnila iz Turina, kjer smo ob prazniku vrhovne predstojnice obiskali vse pomenljive kraje naših začetkov (Mornese, Turin in Nizza Monferrato). Danes in jutri je prav tako velik praznik same občine Mornese. Za nas kot družbo bo naslednji pomemben dan zahvale, bolj na duhovni ravni, na dan same obletnice, 5. avgusta. Večina FMA na ta datum obhajamo obletnice svojih zaobljub. V naši inšpektoriji načrtujemo, da se bomo skupaj Bogu zahvalili v nedeljo, 4. septembra, s sveto mašo pri Mariji Pomočnici na Rakovniku, med katero bomo obnovile in ponovno izrekle svoj DA, svojo zaobljubo Bogu.

Znani duhovni pisatelj Anselm Grün je v predgovoru za nemško izdajo pisem svete Marije Dominike poetično opisal in v naš čas prenesel osnovne črte svetosti Marije Dominike. Takole pravi:

»Poskusi dati svoje srce in vse, kar je v tebi,
da se povzpne k občestvu z Bogom.
Videl boš, kako vse postane preprosto in jasno,
kako postaneš eno v sebi in z drugimi.
Če je tvoje srce razsvetljeno,
bo napolnjeno s takšno radostjo, da ga noben dogodek ne bo zmedel.
Izvir radosti je v Božji ljubezni.
Ni se ti treba bati lastnih temnih plati,
svojih pomanjkljivosti in slabosti.
Tudi te so potopljene v Boga.
V moči te edinosti boš lahko preprosto izpolnjeval svoje dolžnosti
in tistega, ki se ti bo približal,
boš privedel do njegovega pravega bistva,
k notranjemu zedinjenju.«

s. Mojca Šimenc FMA

Morda vas zanima tudi