V korak z mladimi.

Evropa – celina salezijanskih misijonov

Kar 60 salezijancev, sester Hčera Marije Pomočnice in sodelavcev se je od 4. do 10. marca 2018 zbralo v Fatimi na srečanju delegatov, odgovornih in sodelavcev na področju misijonske animacije na seminarju “Prvo oznanilo in misijonska animacija”.

Pod Marijinim milostnim pogledom, ki se je prikazala Frančišku, Jacinti in Luciji, je pisana množica udeležencev, od Rusije do Portugalske in od Velike Britanije do držav Bližnjega vzhoda, razmišljala, kako danes na stari celini oznanjati Jezusovo veselo novico družbi, ki ga ne pozna več, ne sprejema ali zavrača. Iz Slovenije sva se seminarja udeležila s. Marija Kociper HMP in Marko Suhoveršnik SDB.

Spoznavali smo nekatere izkušnje prvega oznanila v različnih družbenih okoljih, ki so nakazovali na skupno točko: prvo oznanilo je način salezijanskega življenja. Skrb za vzgojo, družinski duh in sprejemanje ter zakoreninjenost v don Bosku in Mariji Mazzarello so temelji prvega oznanila, s katerimi lahko mladim pričujemo o Jezusu.

Spoznali in soočili smo se z nekaterimi pričevanji salezijanskega dela v drugačni Evropi: med migranti v Genovi in na strokovni gimnaziji v Turinu, uspešen primer aplikacije Nova Eva na Hrvaškem, prisluhnili pričevanjem iz Sirije in Egipta, za katere so zahodni mediji gluhi oz. prinašajo popolnoma (namensko) izkrivljene novice ter prebirali don Boskovo Pismo iz Rima 1884 v luči prvega oznanila.

V delavnicah po manjših interesnih skupinah smo udeleženci izmenjali izkušnje in prakse ter predlagali smernice za celotno salezijansko družino, kako spodbuditi in živeti prvo oznanilo v vseh salezijanskih okoljih: šolah, oratorijih in mladinskih centrih, župnijah in urbanih okoljih, preko socialnih omrežij ter v delu z migranti in mladimi z ulic.

Evropska stvarnost je v salezijanskem svetu najbolj raznolika, kar se je pokazalo v medsebojni izmenjavi izkušenj, dela in poslanstva, a kljub temu smo uspeli najti sinergije salezijanskega poslanstva na stari celini. Med skupnimi ugotovitvami so na plano prišli osebna in skupnostna spreobrnitev, poglobljena začetna in trajna formacija, poznavanje in spremljanje spreminjajoče se evropske družbe. Vedno bolj bomo pričevalci in šele nato oznanjevalci, saj je že marsikje po Evropi težko oz. prepovedano izrecno oznanjevanje Božjega kraljestva. Prav zato moramo biti mi prvo oznanilo, seme, ki ga morda ne bomo videli vzkliti, a je naša naloga, da ga posejemo.

Ob koncu seminarja, ki je bil bolj kot podajanje naukov in nalog doživetje pričevanjske skupnosti, je vrhovni svetovalec za misijone Guillermo Basañes med drugim izpostavil tri prednostna področja salezijanske misijonske dejavnosti v Evropi: družina, migracije in prostovoljstvo. V sodelovanju vseh delegatov in področij salezijanskega poslanstva nas tako čaka nikoli dokončano delo našega spreobračanja, hoji za Jezusom in življenjsko pričevanje med mladimi.

M. S.

Morda vas zanima tudi