V korak z mladimi.

Filoteja svetega Frančiška Saleškega za današnji čas

Ob izdaji knjige Bog je Bog človeškega srca

V letu 2022 se spominjamo 400. obletnice smrti sv. Frančiška Saleškega, zavetnika novinarjev, učiteljev in salezijanske družine. S svojim izvirnim pastoralnim in komunikacijskim pristopom je revolucionarno vplival na poživitev krščanske vere v svojem okolju in času ter navdihoval mnoge rodove vse do današnjih dni.

Škof iz visoke Savoje je dolgo in podrobno pilil jezik za svoje bralce, ki jih imenuje Filoteja in Teotim. A njegov jezik je jezik 16. in 17. stoletja, ki je za današnji čas zastarel in nerazumljiv, čeprav je vsebina še kako aktualna.

»Ni težko biti skavt v poletnem času in v lepem vremenu. Več dni spoprijemanja z ostrim podnebjem in z veliko težavami bo drugače izklesalo značaj mladih. Biti reševalec, dokler se ne zgodi nesreča in zadošča nositi lepo obleko, ni prav nič težko. Biti poklican v reševalno skupino za poseg na področju naravne katastrofe, to pa je že bolj zapleteno in zahteva drugačen pogum in učinkovitost. To velja tudi za molitev.«

Francoski duhovnik Michel Torunade, zaljubljen v sv. Frančiška in njegovo dediščino, se je lotil »prilagoditve« Frančiškove Filoteje, primerne današnjemu odraslemu in mlademu človeku.

»Mogli bi si predstavljati, da se naš škof iz Annecyja udeleži svetovnih dnevov mladih in pripravlja svojo škofijo na jubilejno leto. Tedaj bi se na Filotejo, mlado študentko na fakulteti, na dijakinjo v srednji šoli, ali na Teotima, študenta medicine ali pa koga, ki študira ob delu, obrnil s tikanjem.«

Ta prilagoditev je hotela ohraniti ter prenesti misli in spoznanja savojskega škofa, zaljubljenega v naravo in dejavnega v svetu, ki potrebuje ljubezen. Kakor je hitri vlak nadomestil poštno kočijo, tako primeri v knjigi skušajo priklicati naše okoliščine in njene stvarnosti.

»Knjižica te vabi, da odkriješ duhovno zakoreninjenost, ki ti jo ta mladi škof predlaga, da okusiš in odgovoriš na neizmerno ljubezen, s katero te Bog ljubi,« še dodaja Michel Torunade v besedi na pot prebiranja Filoteje 21. stoletja.

Knjiga pravzaprav spominja na delovni zvezek duhovnega življenja, saj vsebuje konkretne in praktične nasvete, misli in usmeritve z mnogimi napotki za premišljevanje, domačimi nalogami ter čudovito združuje sodobno življenje s krščansko duhovnostjo.

Morda vas zanima tudi