V korak z mladimi.

FMA: svetovni praznik hvaležnosti 2022

V torek, 26. aprila 2022, so se zaključila posebna praznovanja ob svetovnem prazniku hvaležnosti sester hčera Marije Pomočnice, ki je letos imel še poseben poudarek ob 150. obletnici ustanovitve Inštituta FMA (1872-2022). Po Turinu in Mornesah se je praznovanje zaključilo v Nizzi Monferrato.

Festival se je začel s prazničnimi pesmimi mladih učencev zavoda »Nostra Signora delle Grazie« in drugih šol na območju Astija in Aleksandrije. Mladi so z navdušenjem sprejeli vrhovno predstojnico FMA, mater Chiaro Cazzuolo, v spremstvu generalne vikarje s. Maríe del Rosario García Ribas, petih sester Generalnega sveta, evropskih inšpektoric, številnih ravnateljic in drugih sester FMA od vsepovsod. Navzoči so bili številni predstavniki civilnih, vojaških in verskih oblasti.

Vrhovna mati je z vsemi prisotnimi lahko občudovala mlade strokovnih tečajev, ki so v spremstvu svojih mentorjev predstavili najsodobnejšo opremo in pomen strokovnega usposabljanja za vstop v svet dela. Med njimi so bili laboratorij za usposabljanje estetičnih operaterjev, aeroponski rastlinjak, sušilnica, čutna pot, delovni prostori za vrtnarje ter sadni nasadi.

Najmlajši so praznovanje zapolnili s turnirji in igrami, ki so jih animirali učitelji šol in novinke FMA.

»Ognjeni krst« so odlično preživeli učenci strokovnih tečajev iz krajev Casale, Aleksandrija in Tortona, ki so profesionalno in elegantno pripravili bife ter s tem v praksi pokazali, kaj vse so se naučili med urami kuhanja in strežbe.

Ob koncu iger so dijaki srednje šole v Nizzi Monferrato pospremili svoje prijatelje iz Aleksandrije in Astija na ogled svoje ustanove ter predstavili lokalne kraje, dogodke in like.

Popoldne je potekala zgodovinska uprizoritev s pomembnimi trenutki iz življenja hčera Marije Pomočnice v Nizzi Monferrato, ki so jo v »animiranih slikah« uprizorili člani gledališke družbe »Pri Mariji«. Predstava je potekala v obliki listanja družinskega albuma. Igralci so nastopili v značilnem lokalnem narečju. S pesmimi iz zgodovine hčera Marije Pomočnice so sodelovale študentke Papeške fakultete »Auxilium« iz Rima s sestrami FMA. S plesom in recitacijami so nastopili tudi mladi in otroci.

Praznično dogajanje so sklenili z evharističnim slavjem, ki ga je vodil msgr. Marco Prastaro, škof v Astiju, s petjem pa je sodeloval pevski zbor »Don Bosco«.

Ob koncu svete maše so zastavonoše z značilnimi nicejskimi rumeno-rdečimi zastavami, ki jih je vodil predsednik občinskega sveta Maurizio Martino, pospremili vse navzoče na trg Foro Boario, kjer je župan Nizze Monferrato Simone Nosenzo s celotnim mestnim svetom pozdravil vrhovno mater, njen svet, predstavnike oblasti in vse navzoče.

Župan je na slovesnosti Inštitutu sester hčera Marije Pomočnice podelil naziv častnega meščana. V nagovoru je poudaril, koliko je Družba sester FMA naredila za mesto, najvišje mestno priznanje pa je zahvala, kaj so sestre FMA storile v korist mesta, predvsem do najmlajših z vzgojnim, socialnim in duhovnim delom, z namenom dobrega oblikovanja generacij. »Sodelovanje javnih in verskih inštitucij,« je poudaril župan, »je pomembno in temu želimo dati veljavo!«

Predsednik občinskega sveta Maurizio Martino je prebral sklep o podelitvi naziva častni občan družbi sester FMA.

»Želja po tem priznanju izvira iz hvaležnosti za vse, kar je so sestre FMA naredile na ozemlju Nice, njeno ime razširile po vsem svetu po zaslugi svojih ustanoviteljev in dejavnosti, ki so jih sestre razširile po vsem svetu. Posebej omembe vredna je Osrednja hiša za misijone in zavod Nostra Signora delle Grazie, ki je na poslanstvo pripravil številne misijonarke ter oblikoval številne strokovne učitelje in vzgojitelje. Pravzaprav je mesto Nizza Monferrato povezano z Inštitutom FMA in njegovimi ustanovitelji že pred ustanovitvijo same Družbe. Don Boska je bil že leta 1871 gost grofov Corsi v njihovi lovski koči, kjer se je z načrtom, da bi v mestu odprl zavod za mlade, večkrat srečal z županom Filippom Fabianijem. Leta 1877 je Don Bosko povrnil življenje in sijaj nekdanjemu samostanu frančiškanskih bratov in svetišču Marije milosti z ustanovitvijo zavoda za izobraževanje mladih deklet, šolo, oratorijem, strokovnim centrom. Nenazadnje je postal kraj molitve in krščanskega oblikovanja. S prihodom s. Marije Dominike Mazzarello v Nico je zavod postal matična hiša Družbe in do leta 1929 generalna hiša. Redovna skupnost je že od svojih začetkov povezana s krajem in je živo navzoča za mlade in družine tega področja, tako v izrednih razmerah, kot so bile poplave rek Belbo in Rio Nizza, med pandemijo tifusa, kakor v vsakdanjem življenju z vzgojo, poučevanjem in usposabljanjem mladih vseh starosti«.

Vrhovna mati Clara Cazzuola je v imenu Inštituta FMA sprejela ključe mesta, ki dajejo čast in odgovornost: 548 hčera Marije Pomočnice v Afriki, 3744 v Ameriki, 2531 v Aziji, 5371 v Evropi in 51 v Oceaniji so častne občanke mesta Nizza Monferrato!

Praznik hvaležnosti v 150. letu Inštituta sester FMA se je tako zaključil s slovesnim in pomembnim dogodkom, ki je tudi ponovna spodbuda in zagon za njegovo prihodnje poslanstvo.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi