V korak z mladimi.

Frančišek Saleški in njegove Filoteje

Tretji video o duhovnosti in pastorali sv. Frančiška Saleškega

Ob praznovanju Srca Jezusovega in Marijinega brezmadežnega srca konec junija je izšel tretji video iz serije o svetem Frančišku Saleškem. Ta svetnik je morda bolj kot katerikoli drug v Cerkvi ljudem znal približati Božje Srce in pomagati stotinam ljudi, da so pod njegovim vodstvom znova prisluhnili svojemu srcu, v katerem je navzoč Bog.

Neutrudno je skrbel za duhovno spremljanje, ki ga je opravljal v osebnem pogovoru z mnogimi, ki niso znali brati in pisati, pa tudi preko velikega števila pisem za tiste, ki so se lahko sporazumevali na ta način. Tiste, ki jih je napisal svoji sestrični Alojziji Šatelski, so postale podlaga za eno najbolj priljubljenih duhovnih besedil v življenju Cerkve: »Filoteja. Uvod v bogoljubno življenje.«

To je razvidno že iz prvih vrstic salezijanca Mihaela Molinarja, ki je pripravil serijo skupaj z uradom za mladinsko pastoralo in uradom za družbeno komuniciranje piemontske salezijanske inšpektorije.

»V pismih svetega Frančiška Saleškega, pa tudi v drugih njegovih spisih, lahko zasledimo izvrstno občutljivost, s katero je želel ženski svet približati srečanju z Bogom in preko srečanja z Bogom podariti sam sebe ter vzpostaviti globok prijateljski odnos. Frančišek to predlaga tako v laičnem kot v posvečenem življenju. To pojasnjuje naslov tega videoposnetka: »Sveti Frančišek Saleški in njegove Filoteje«. To so tisti, ki jih vodi k srečanju z Bogom.

Morda vas zanima tudi