V korak z mladimi.

Generalna skupščina SYM Europe

V duhu sinode mladih

V Bruslju je od 23. do 25. novembra potekala Generalna skupščina (GA) evropskega Salezijanskega mladinskega gibanja (SYM Europa). Zbralo se nas je okoli 70 mladih, salezijancev in sester HMP iz 20 držav Evrope in Bližnjega vzhoda, da bi doživeli izkušnjo vere, povezanosti, podelitve in veselja v salezijanskem duhu. Gostili sta nas inšpektorija sester HMP in inšpektorija salezijancev, ki v obeh primerih povezuje Francijo in francoski del Belgije. V svoji hiši pa nas je sprejela skupnost sester, katere osnovno poslanstvo je internat (dom) za otroke in mlade, ki v večini zaradi težav v družini ne morejo živeti doma. Kot na vsakem salezijanskem srečanju, so se tudi na generalni skupščini izmenjavali trenutki igre, petja, plesa, molitve, poslušanja, razmišljanja, pogovorov v skupinah, sklepanja novih poznanstev in prijateljstva, izmenjave izkušenj, podelitve spoznanj …

Sestre smo v večini v Bruselj prispele že v torek, 20. novembra, ker smo do petka imele posvet o mladinski pastorali. V četrtek se je pridružila koordinacijska ekipa SYM Europe (Small Team) in precejšen del udeležencev. Ti so v petek dopoldne obiskali evropski parlament in prostore COMECE – Komisije škofovskih konferenc evropske unije. Ta obisk je tistim, ki so uspeli priti pred uradnim delom, omogočil Don Bosco International.

Popoldne se je začela skupščina, ki so jo kompetentno, suvereno in srčno vodile Anne-Florence iz Francije, Carina iz Avstrije in naša Blažka (Small Team) in s sodelovanjem s. Runite, svetovalke za mladinsko pastoralo pri HMP; s. Lolie, don Patrika in Renata – sodelavcev dikasterijev za mladinsko pastoralo. Živahne animacije ob začetku vsakega delovnega časa in molitev so pripravili in vodili predstavniki različnih držav. Petkov spoznavni večer in sobotno večerno raziskovanje Bruslja pa so organizirali domači animatorji in prostovoljci.

Vsebinsko smo se največ ustavili ob sinodi mladih. Marketa s Češke nam je v petek zvečer predstavila predsinodalno srečanje mladih v Rimu. V soboto pa smo prisluhnili don Rossanu Sala SDB, ki je bil eden od dveh posebnih tajnikov sinode in ki je ob predstavitvi zaključnega dokumenta z žarom posredoval izkušnjo sinode, dragocene navzočnosti papeža Frančiška in mladih itd. O vsebini smo nato razmišljali osebno, v skupinah, v skupščini in v nedeljo z zaključnimi poudarki.

Glede na to, da je srečanje potekalo ravno v Bruslju, smo spoznavali evropske inštitucije in pomembnost medsebojnega dialoga – tudi preko predstavitve Don Bosko International in v pogovoru z gostom p. Olivier Poquillonon, tajnikom COMECE.

V soboto popoldne smo imeli volitve novega Small Team-a za prihodnje triletje. Volitve, ki so bile dobro pripravljene z molitvijo, jasnimi pogoji in nalogami Small Team-a, so potekale v vedrem vzdušju, izvoljeni pa so bili Pablo iz Španije, Janine z Malte in Marta s Hrvaške. V nedeljo so v zaključnem delu programa uradno prevzeli svojo novo vlogo. V tem času smo se poleg podeljenih informacij, povabil in pozdravov iz srca zahvalili gostiteljem in ekipi iz Rima, posebej pa Anne-Florence, Blažki in Carini. Še zaključno kosilo in poleteli smo na vse konce Evrope, hvaležni za izkušnjo Cerkve in salezijanske družine.

Morda vas zanima tudi