V korak z mladimi.

Globoka žalost na Šrilanki

Pismo salezijanskega predstojnika o pokolu na velikonočno nedeljo

Po tragičnih napadih, ki so se zgodili na Šrilanki na velikonočno nedeljo, je salezijanski vizitator Šrilanke podal sledečo izjavo.

Dragi prijatelji,

globoko sem užaloščen, ko moram zapisati teh nekaj vrstic o grozovitih dogodkih, ki so se zvrstili na jutro velikonočne nedelje, 21. aprila 2019, na Šrilanki. Čeprav ste že morda bili obveščeni o tragediji zares epskih razsežnosti, želim z vami deliti nekatere informacije v zvezi s tem.

Močne eksplozije  – šest ob 8:45 na velikonočno jutro in dve nekaj ur kasneje – je pustil otoško ljudstvo v žalovanju. Napadi so se zgodili v cerkvi sv. Antona v Colombu, cerkvi sv. Sebstijana v zahodnem obalnem mestu Negombo in v cerkvi v južnem mestu Batticaloa okoli 8:45 zjutraj po lokalnem času, na velikonočno nedeljo, ko so potekali obredi. O treh eksplozijah so poročali iz hotelov s petimi zvezdicami – Shangri-La, Cinamon Grand in Kingsbury. Po poročilih Združenih narodov je bilo ubitih vsaj 45 otrok od 359 žrtev samomorilskih bombnih napadov na Šrilanki. Med racijo je odjeknila še ena eksplozija, ki je ubila tri policiste. Mrtvih je vsaj 38 tujcev iz ZDA, Avstralije, Bangladeša, Anglije, Kitajske, Danske, Nizozemske, Indije, Japonske, Portugalske, Savdske Arabije in Turčije.

Iz predsednikove pisarne so v ponedeljek, 22. aprila, sporočili, da bodo ob polnoči vstopili v veljavo zakoni o izrednih razmerah, ki dajejo policiji izredna pooblastila za pridržanje in zasliševanje osumljencev, brez naloga sodišča. Ti napadi so razbili mir, ki je vladal na otoku v Indijskem oceanu vse od bridke državljanske vojne pred desetimi leti.

Napadalci so ciljali množice, ki so vključevale veliko število starejših ljudi, žensk in otrok. Uradne številke zajemajo le tiste, ki so mrtvi ali ranjeni. Ne zajemajo vseh tistih, ki so pogrešani ali tistih, ki so jih eksplozije tako raztrgale, da jih ni mogoče identificirati zaradi pomanjkanja delov telesa.

Oblasti na Šrilanki trdijo, da je napade izpeljala majhna radikala islamistična skupina NTJ (National Thowheeth Jama’ath) s pomočjo mednarodne militantne skupine ISIS. Po bombardiranjih so varnostni organi na Šrilanki aretirali vsaj 59 osumljencev. Vlada je skupaj z raznimi civilnimi organizacijami že začela izvajati najnujnejšo pomoč.

Noben salezijanec ali salezijanska ustanova nista bila neposredno prizadeta v napadih, vendar še preverjamo, če je med žrtvami ali ranjenimi kakšen naš župljan ali gojenec.

Želim se zahvaliti za vse vaše molitve in skrbi. Zaradi prevladujoče napete situacije in omejitve gibanja trenutno ne moremo pomagati žrtvam, vendar preučujemo položaj skupaj z lokalno Cerkvijo in nekaterimi nevladnimi organizacijami, kako bi lahko na najboljši način pomagati žrtvam te tragedije, kakor tudi narodu Šrilanke v teh kriznih časih.

Prosim, še naprej nas spremljajte s svojo molitvijo in podporo, da bo mir prevladal, da bodo žrtve prejele potrebno pomoč in da bi se združeni zoperstavili temu velikemu zlu. Še naprej vas bom obveščal, tudi o naših načrtih za pomoč žrtvam napadov.

Joseph Almeida SDB, vizitator

Morda vas zanima tudi