V korak z mladimi.

Hčere Marije Pomočnice pred začetkom 24. vrhovnega zbora

V vrhovni hiši sester FMA v Rimu so se 11. septembra začele zbirati sestre, ki bodo sodelovale na 24. vrhovnem zboru FMA. Po dnevih molitve »v poslušanju Svetega Duha« se bo vrhovni zbor uradno začel v petek, 17. septembra, in bo trajal do 24. oktobra 2021.

Vrhovni zbor je »močan čas razmišljanja in skupnostnega iskanja Božje volje.« Pri vrhovnem zboru sodelujejo vse sestre FMA, vzgojne skupnosti, laiki in mladi iz salezijanske družine z molitvijo, premišljevanjem in predlogi. Namen zbora je izluščiti primerne razloge za poslanstvo Inštituta, »da bo vedno bolj učinkovito navzoč v Cerkvi in svetu.«

172 udeleženk z vseh celin bo ob upoštevanju ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 slišanih v duhu in modrosti, saj bodo karizmatične priče vseh 11.535 sester FMA, ki se v don Boskovem preventivnem vzgojnem sistemu trudijo za vzgojno, skupnostno in evangelizacijsko poslanstvo po vsem svetu.

Vrhovna mati FMA Yvonne Reungoat, ki to službo opravlja že 13. leto – dva mandata in izredno leto, ker je bil vrhovni zbor zaradi lanske pandemije covida-19 prestavljen – pravi: »Za nas je pomembno, da se srečamo v živo, saj nam to omogoča, da poglobimo odnos in poznavanje med sodelujočimi FMA, da hodimo skupaj in poglabljamo občestvo. To je izkušnja vere in nenehnega razločevanja, ko s svobodnim in razpoložljivim srcem poslušamo Božje klice v zgodovini … Čutimo odgovornost, da z mladimi gradimo temelje za jutrišnji svet.«

Na vrhovnem zboru bodo sestre prejele smernice za šestletje 2021-2027, teden dni pa bo namenje razločevanju in klicanju Svetega Duha za izvolitev nove vrhovne matere in članic vrhovnega sveta. »Vemo, da bo od kvalitete animacije in vodenja vrhovne matere in njenega sveta odvisna prihodnost in rodovitnost Inštituta,« še dodaja mati Reungoat.

Statistika na dan 31. decembra 2020 je sledeča: sestre FMA so navzoče so v 97 državah. V Afriki jih je 628 v 26 deželah; v Ameriki 3.366 v 23 deželah; v Aziji 2.886 v 22 deželah; v Evropi 4.597 v 22 deželah in v Oceaniji 58 v 4 deželah.

Sestre FMA v svetu izražajo življenjskost in širitev salezijanske karizme. Temo 24. vrhovnega zbora določa cilj, ki ga predlaga Inštitut FMA: prebuditi prvotno svežino poklicne rodovitnosti FMA.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi