V korak z mladimi.

Hvalnica

»Lahko se pretvarjaš, kot da ni nič čudežno. Lahko pa imaš vse za čudež.« S tem Einsteinovim izrekom se začenja nov video Mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije Želimlje z naslovom Hvalnica.

Ob odlični zgodbi, ki mladega popelje od nejevere do čudes narave in človeka do spoznanja izvora čudežev, sledimo glasbi in besedilu članov gimnazijskega zbora pod vodstvom Polone Stegu, ki ju je ustvaril nekdanji dijak Gimnazije Želimlje Blaž Podobnik.

Mladi v preprostih, a simboličnih podobah najdejo veselje, radost in ljubezen, ki vodi v občestvo. To pa se napaja v besedilu pesmi, ki je hvalnica Bogu v sveti Trojici, torej v občestvu.

»V preteklem šolskem letu smo z Mešanim pevskim zborom Gimnazije Želimlje prepevali pesem Blaža Podobnika z naslovom Hvalnica. Pesem je pevcem takoj prirasla k srcu, zato so jo vedno prepevali iz srca. Večkrat se je zgodilo, da so ob zaključku pevskih vaj kar obsedeli in rekli, da ne bodo odšli, dokler ne bodo zapeli še Hvalnice. Kaj takega se mi v vseh letih vodenja zbora še ni zgodilo.

Besedilo pesmi nas je kar klicalo k vizualizaciji, zato se je porodila ideja o snemanju videa. Snemanje smo načrtovali spomladi. Zaradi deževja smo snemanje dolgo odlašali in komaj našli dva primerna dneva šele tik pred začetkom šolskih počitnic.

Bog je Stvarstvo odel v lepoto, ki nas razveseljuje in v kateri si odpočijemo telo in dušo. Ta lepota nas velikokrat prevzame kot ljubezen na prvi pogled.

V Stvarstvu pa je tudi veliko takega, česar ne opazimo takoj: fantastični vzorci, raznovrstnost žive narave, fenomenalen kozmični red. Človek v svojem DNK zapisu nosi najdaljšo »besedo«, zbirko podatkov, ki vsebuje nič manj kot 3 milijarde »črk«. Tudi to dejstvo bi nas moralo osupniti in voditi do spoznanja, da človek ni naključni produkt naključnih procesov, pač pa je kot krona stvarstva ustvarjen po Božji podobi, ustvarjen zelo dobro.

Stvarnika lahko spoznavamo preko čutov in čustev, pa tudi z razumom. Znanost nam nikdar ne bo mogla dati (do)končnih odgovorov. Vera in razum se ne izključujeta, kakor nekateri vztrajajo v svojem napuhu, pač pa se dopolnjujeta.

Naj nam znanje prinese tudi novo spoznanje, da smo prav mi ta čudež in da bo naše življenje ena sama hvalnica

Polona Stegu, zborovodkinja


»Pesem Hvalnica je, kot še kar nekaj drugih, nastala že pred leti na povabilo voditelja duhovnih vaj v Želimljem, da bi služila kot himna enemu od programov duhovnih vaj. Tematska rdeča nit tistega termina se je zgoščala okrog osebe in življenja sv. Frančiška Asiškega, tako da sem se pri ustvarjanju oprl na njegovo Hvalnico stvarstva.

Hvalnico, ki sem jo poznal – Hvaljen, moj Gospod, z vsemi tvojimi stvarmi, posebno s soncem, velikim bratom … in tako dalje – sem prebesedil v svojo govorico, v ritem verza, hkrati pa skušal v njej ohraniti čim več Frančiškovih poudarkov. V odpevu sem uporabil nikogaršnji in hkrati vsem skupni cerkveni jezik – latinščino, da bi poudaril nekakšno kozmičnost, vesoljnost krščanskega sporočila, kakor le-to nenazadnje odzvanja tudi v Frančiškovi hvalnici stvarstva.

Vesel sem, da je skladba zaresonirala z mladimi pevci in da, tudi z novim posnetkom in videospotom, zbira mlade in vse ostale k molitvi in zahvaljevanju.«

Blaž Podobnik, avtor besedila in glasbe

Morda vas zanima tudi