V korak z mladimi.

Identificirane relikvije blaženega Štefana Sándorja!

Salezijanska družina se lahko veseli novice, ki jo je danes ob koncu nedeljskega bogoslužja v Péliföldszentkeresztu sporočil madžarski inšpektor Béla Ábrahám, objavil pa jo je spletni portal Szaléziak.hu.

»Z analizo DNK so identificirali lobanjo in dve kosti nog, ki pripadajo blaženemu salezijanskemu bratu Štefanu Sándorju iz skupne grobnice, ki so jo odprli jeseni.« S čudovitim odkritjem je že bil seznanjen madžarski primas in kardinal Péter Erdő in tudi sam izrazil veselje nad dobro novico.

V sredo, 27. marca, prihaja v Budimpešto Pierluigi Cameroni, vrhovni postulator salezijanske družbe, ko bodo skupaj s strokovnjaki, ki so bili vključeni v raziskave, pripravili posebno tiskovno konferenco ob tem čudovitem dogodku.

Spomnimo: salezijanskega brata Štefana Sándorja je komunistična oblast, ki je na Madžarskem prepovedala delovanje Cerkve, 8. junija 1953 obsodila na smrt z obešanjem. Njegovo truplo so vrgli v skupni grob na javnem pokopališču v Rákoskeresztúru na parceli 301.

Za blaženega je bil razglašen 19. oktobra 2013 v Budimpešti pred baziliko svetega Štefana. Po papeževem pooblastilu ga je razglasil prefekt kongregacije za zadeve svetnikov kardinal salezijanec Angelo Amato, mašo je pa vodil madžarski primas in kardinal Péter Erdő. Somaševalo je okrog 40 škofov in 300 duhovnikov; verniki so napolnili celoten trg pred baziliko, ki sprejme okrog 10.000 ljudi. Takrat so na oltar namesto njegovih relikvij prinesli nekaj dokumentov, ki so pričali o njegovem poslanstvu in mučeništvu. Beatifikacije so se udeležili tudi salezijanci iz Slovenije.

Morda vas zanima tudi