V korak z mladimi.

Inšpektorialni dan 2020

Več kot 50 sobratov slovenske salezijanske inšpektorije se je 22. junija 2020 zbralo na Rakovniku na tradicionalnem inšpektorialnem dnevu in praznovanju jubilejev.

Po začetni skupni molitvi v kapeli Majcnove hiše so prisluhnili iskrivemu, a poglobljenemu poročilu dr. Bogdana Kolarja, ki je s svojega strokovnega vidika opisal doživetja na 28. vrhovnem zboru salezijanske družbe, ki je pred meseci potekal v Valdoccu. Inšpektor Marko Košnik je nato sobratom predstavil in osvežil vsebinske poudarke zbora, predvsem iz govora vrhovnega predstojnika po njegovi ponovni izvolitvi. Dodal je še, da se je na zboru pokazala močna enotnost in edinost kljub zelo različnim pogledom zborovalcev.

Sledila je adoracija v svetišču Marije Pomočnice ter sveta maša v čast zavetnikov slovenske salezijanske inšpektorije, sv. Cirilu in Metodu, za salezijanske jubilante, ki jo je vodil murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf. V nagovoru je poudaril, da so pri praznovanju obletnic pred številkami pomembnejši ljudje, njihovo življenje in delo. Duhovniški in redovniški jubilanti, med katerimi je tudi škof, so pustili sledi, ki so vidne sobratom in drugim ljudem, pa tudi sledi, ki so vidne samo Bogu. V svoji 14-letni škofovski »karieri«, kakor pot naporov vodstvene službe v Cerkvi vidi večina ljudi, je izpostavil nekatere trenutke, ki so ga utrdili v salezijanskem poklicu in Božjem vodstvu na tej poti po zgledu don Boska in Andreja Majcna, ki sta iz reveža postala velikana za Božje kraljestvo na zemlji.

Ob koncu svete maše so sledila še voščila vsem vsem navzočim jubilantom. Tudi letos vseh, ki praznujejo, ni malo: Stan Okorn 70 let duhovništva in 80 let redovništva, Metod Lampe 50 let duhovništva, Alojzij Slavko Snoj 50 let duhovništva, Slavko Pajk 40 let duhovništva in 50 let redovništva, Franc Kavaš 40 let duhovništva, Bogdan Kolar 40 let duhovništva, Viktor Ganc 25 let duhovništva, Franc Šenk 40 let redovništva, Drago Senčur 25 let redovništva, Franc Vidic 80 let življenja, Štefan Vozlič 70 let življenja, Blaž Cuderman 60 let življenja, Jože Zabret 60 let življenja, Janez Mirtek 60 let življenja in Janko Ivančič 60 let življenja.

Prav tako praznujejo salezijanci slovenskega rodu, ki delujejo v drugih inšpektorijah: Lojze Dobravec 40 let duhovništva, Peter Ivančič 40 let redovništva, msgr. Peter Štumpf 40 let redovništva, Jože Mlinarič 80 let življenja, Miran Sajovic 50 let življenja in Danijel Vrečar 60 let duhovništva.

Po duhovni okrepitvi je na vrsto prišla še telesna, ko so sobratje druženje zaključili ob skupni mizi v veliki jedilnici Majcnove hiše.

Fotogalerija na FB Don Bosko Slovenija

Morda vas zanima tudi