V korak z mladimi.

Italijanska salezijanska dijaka med najboljšimi

Dva bivša gojenca iz šol FMA sta med najboljšimi 25 dijaki, ki so v predsedniški palači na Quirinalu 26. oktobra 2021 prejeli nagrado »Alfieri del Lavoro« (zastavonoše dela) iz rok italijanskega predsednika Sergia Mattarelle.

Leonardo Scaglione, dijak liceja »Nostra Signora Delle Grazie« iz Nizze Monferrato in Alessandro Andreucci, dijak zasebne šole »Maria Ausiliatrice« iz Rima sta bila nagrajena za odličen študij in končanje srednje šole z največ točkami.

Nagrado »Alfieri del Lavoro« so leta 1961, ob stoletnici združitve Italije, ustanovili Vitezi dela in je namenjena 25 izbranim dijakom med najboljšimi, ki jih predlagajo ravnatelji srednjih šol vse Italije. Od 1961 do 2019 je nagrado prejelo 1.483 zastavonoš dela.

Število nagrajencev je enako številu Vitezov dela, ki jih imenujejo vsako leto ob dnevu državnosti 2. junija v spomin in spodbudo študija in dela za življenje.

Letos praznujejo 60. obletnico nagrad in zaradi ukrepov proti širjenju pandemije so letos podelili 50 nagrad, saj je lani prireditev odpadla. Predsednik države je podelil znak Vitezom dela, nato pa odlikoval zastavonoše dela. Ob tem je poudaril medgeneracijsko zavezništvo in navzočnost mladih v ponovnem ekonomskem vzponu Italije: »Njihova prihodnost se istoveti s prihodnostjo Republike. Na univerzah bodo zaključili študije: vsi si želimo, da so že danes pobudniki novega obdobja naše dežele in napredka. Zavezništvo med generacijami – kar predstavlja današnje praznovanje – je pogoj, da bo država izšla iz trenutnega stanja.«

Vir: CIOFS/Scuola, foto: RAI Scuola

Morda vas zanima tudi