V korak z mladimi.

Izjava salezijanske družbe v ZDA proti rasizmu

Ob rasističnih in nasilnih izbruhih, ki so prizadele ZDA v zadnjih tednih, salezijanska inšpektorija ZDA zahod podaja uradno izjavo proti rasizmu.

Skupaj z vzgojitelji in laiki, s katerimi delimo naše poslanstvo, salezijanci inšpektorje ZDA zahod obsojamo vsako vrsto rasizma.

Ogorčeni smo nad groznimi dejanji, neznosnimi kršitvami človeškega dostojanstva in izgubami človeških življenj, ki se dogajajo zadnje tedne. Izguba afroameriških bratov in sester kaže na to, da je greh rasizma še vedno prisoten v naši deželi.

Kot naš ustanovitelj don Bosko vzgajamo in spremljamo mlade, pogosto na robu družbe, ki ne prisluhne njihovemu glasu. Obrazi Georga Floyda, Ahmauda Arberya, Breonne Taylor, Christiana Cooperja in mnogih drugih se zrcalijo v naših dijakih in študentih, družinah in tovariših. O podobnih zgodbah smo že slišali. Videli smo, kako je rasizem raztrgal naše skupnosti. Kot don Bosko tudi mi ne moremo biti ravnodušni, stati ob strani in biti tiho. Spoštovanje življenja vseh mladih, njihovih družin in naših tovarišev od nas zahteva dejanja.

Skupnost in voditelje pozivamo, da potisnejo na stran razlike ter začnejo z delom za spoštovanje zakonov, politik in institucij, ki bo pripeljalo do resničnega ozdravljenja in korenitih sprememb. Potrjujemo svojo zavezanost k vzgoji mladih, da bodo dejavniki dialoga in protagonisti v gradnji pravičnejše družbe.

Solidarni smo z vsemi temnopoltimi, ki jih nepravično preganjajo in trpijo zaradi etnične in rasne diskriminacije, ki se prepogosto izraža preko nasilja.

Slišimo ogorčeno vpitje naših razočaranih sester in bratov. Z njimi smo povezani v njihovi molitvi in njihovih nenasilnih protestih. Naj nam pomagajo razumeti in prepoznati, da potrebujemo pregledne in ustrezne rešitve v soočenju z grozodejstvi, ki zanikajo človeško dostojanstvo.

Delimo bolečino in molimo za izgubljena življenja ter sočustvujemo z družinami, ki objokujejo njihovo smrt. Ostajamo odprti za poslušanje in učenje, podpiramo bogastvo naših različnih skupnosti in iščemo spravo, ko nismo prepoznali svoje udeležbe v ohranjanju bolečine rasizma.

Verjamemo, da je rasizem življenjska težava. V zvestobi Evangeliju in našemu katoliškemu družbenemu nauku obnavljamo svoje prizadevanje za skupno neutrudno delovanje pri dviganju  glasu za živeče na obrobju, pri iskanju načinov, kako razširiti zgodbe, izkušnje in načrte vseh naših bratov in sester. Zagovarjanje odrinjenih na rob, predvsem mladih, je sestavni del našega načina vzgoje. Povezani, z roko v roki, se ne glede na našo življenjsko pot ali vero, še posebej v teh težkih časih, bojujemo proti zatiranju.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi