V korak z mladimi.

Izziv za vsakega oratorijskega animatorja

Animatlon 2023

V soboto, 2. 9. 2023, smo v Želimljah pri Gimnaziji imeli Animatlon. To je dogodek, ki se zgodi ob sklepu oratorijskega leta kot zahvala animatorjem za vložen trud za oratorije po vsej Sloveniji. Letošnji animatlon je koordiniral Aljaž Bratina, v organizacijo pa je bil vključen tudi salezijanec Jure Babnik, odgovoren za salezijansko mladinsko pastoralo.

Animatlon se vedno prične z zahvalno sveto mašo. Letos jo je daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Somaševali so župniki, ki so spremljali animatorje svojih župnij ter več salezijancev. Pri sveti maši je pel priložnostno sestavljen zbor, ki ga je vodila Ana Pučnik, za instrumentalno spremljavo pa je poskrbel bend Tempus fugit.

Po sveti maši se animatorske ekipe vedno odpravijo na progo, kjer jih čakajo blatni izzivi. Pred odhodom na progo so pod vodstvom Petre Čepon potekale igre, katerih izidi so določili zaporedje odhodov animatorskih ekip na progo.

Kompleksne igre, ki jih pomaga izvajati široka skupina prostovoljcev, konkretno izzovejo vsakega oratorijskega animatorja.

Letos je bilo na progi okoli 30 postaj, ki so animatorske ekipe miselno in fizično izzivale. Načrtoval in pripravil jih je Martin Sešlar z ekipo prostovoljcev. Prav proga je tisti del animatlona, na katerem se animatorji ponavadi zelo povežejo. Tudi letos je bilo poskrbljeno, da je se izkušnja plazenja po blatu, premetavanja traktorskih pnevmatik, premagovanja visokih sten in zipline spusta vsakemu animatorju vtisnila globoko v spomin.

Na cilju so ekipe pričakali sveže pečene jedi z žara, za katere je poskrbel Lenart Traven ter prijetno druženje ob petju, plesanju, igri in spontantemu pogovoru.

Ko se za oratorijske ekipe animatlonski dan konča, se pripravljalna animatlonska ekipa loti pospravljanja, evalvacije in zbiranja spominov ter, seveda kmalu, pripravljanja prihodnjega animatlona.

Oratorij Slovenija

Morda vas zanima tudi