V korak z mladimi.

Izzivi evropskega salezijanskega založništva

Spoznavanje, deljenje in vrednotenje realnosti salezijanskih založniških hiš Evrope: to je bil namen težko pričakovanega bienalnega srečanja predstavnikov salezijanskih založb, ki se je kot eno redkih salezijanskih srečanj zgodilo v živo. Založništvo je del salezijanske tradicije, ki skuša na izvirne načine oznanjati evangelij s salezijansko karizmo, bodisi s knjigami in tiskanimi publikacijami kot z mnogimi drugimi digitalnimi pobudami.

Predstavniki evropskih salezijanskih založb smo se srečali na Portugalskem, v salezijanski hiši »Casa dos Jovens« v Portu od 28. do 30. novembra 2021: Simone Klussman in Stefan Höchstädter – Don Bosco Medien (Nemčija), Rui Alberto SDB in Claudine Pinheiro – Edições Salesianas (Portugalska), Mihovil Kurkut SDB – Salesiana (Hrvaška), Bob Gardner SDB – Don Bosco Publications (Velika Britanija), Marko Suhoveršnik SDB – Salve (Slovenija), Wojciech Kulak SDB – Wydawnictowo Salezianskie (Poljska), Zdeněk Jančařík SDB – Portal (Češka) in Marta Palomares – Edebé (Španija).

Na srečanju smo udeleženci predstavili novosti svojih založb v zadnjih dveh letih ter delili izkušnje in dobre prakse v svojih okoljih, ki so zelo različna med seboj. »Čeprav smo vsi Evropejci, dobro vemo, da so položaji v državah, kjer delujemo, zelo različni, tako s političnega, ekonomskega kot cerkvenega vidika,« so ugotavljali nekateri udeleženci, »zato je nesmiselno načrtovati enotno salezijansko založniško politiko v Evropi, saj se vsaka založba prilagaja razmeram na svojem trgu. Imamo pa skupni temelj: to je don Boskova karizma, ki jo aktualiziramo na različne načine.«

Srečanje je prispevalo k utrditvi prepričanja, da smo kot bratje na isti salezijanski barki v različnih vlogah. Medsebojno smo se opogumljali v nadaljevanju zadanih projektov kljub različnosti in težavam, s katerimi se srečuje založništvo.

Med udeleženci je bil tudi predstavnik dikasterija za družbeno obveščanje Ricardo Campoli SDB, ki je predstavil nekatere spodbude vrhovnega delegata za družbeno obveščanje Gildasia Mendesa SDB. Ob spodbudah smo spregovorili o formaciji laikov, ekologiji, migracijah in digitalizaciji. Tudi tukaj so prišle v ospredje velike razlike med založbami, saj se ob različnih velikostih in usmeritvah vsak založba teh tem dotika drugače, če sploh.

Na srečanju so potekali tudi neformalni pogovori in predstavitve za sodelovanje posameznih založb ter spoznavanje pogojev in zahtev izdaj, prevodov in pravic.

Gostiteljica, portugalska založba Edições Salesianas je kljub vsem ukrepom in pogojem zaradi koronavirusnega obdobja srečanje pripravila in izpeljala več kot izvrstno.

Morda vas zanima tudi