V korak z mladimi.

Janez Massaglia, prijatelj Dominika Savia

2. aprila 2022 je minilo 180 let od rojstva sv. Dominika Savia. Njegovo življenje je zelo poznano in razširjeno, manj znano pa je življenje njegovega tesnega prijatelja Janeza Massaglie.

Janez Celestin Filip Massaglia (izg. masalja) se je rodil v kraju Marmorito (Asti) 1. maja 1838 očetu Petru Janezu in mami Ani Mariji Caresio. V Valdocco je prišel novembra 1853, čez dve leti, 30. septembra 1855, pa mu je don Bosko izročil talar za preobleko v pripravi na duhovništvo.

Dominika in Janeza povezujejo številna zemljepisna in življenjepisna »naključja«, čeprav je bil Janez starejši. Oba sta se rodila v vaseh, nedaleč druga od druge (Mondonio in Marmorito) in sta bili istočasno učenca v Valdoccu (v šolskem letu 1854/55 ter v prvi polovici naslednjega). Oba sta čutila duhovni poklic in se pripravljala za duhovniško življenje (Janez Massaglia je kot starejši v pripravi na duhovniški poklic iz don Boskovih v Becchiju rok prejel talar, prav tam, kjer je don Bosko prvič srečal Dominika Savia).

V valdoškem oratoriju sta bila vzor kreposti in drug drugega spodbujala, da sta hodila po poti svetosti pri izpolnjevanju dolžnosti. Oba sta bila člana družbe Brezmadežne in umrla v razponu le nekaj mesecev zaradi iste bolezni (pljučna tuberkuloza) zelo mlada (stara 18 oziroma 14 let). Oba sta umrla doma nekaj mesecev po odhodu iz oratorija, da bi se okrepila in si nabrala moči.

Don Bosko je v predgovoru knjižice Življenje mladega Dominika Savia, gojenca oratorija sv. Frančiška Saleškega (1859) zapisal: »Božja previdnost nam je poslala več vzornikov kreposti; takšni so bili Gabrijel Fascio, Alojzij Rua, Kamilo Gavio, Janez Massaglia in drugi.«

Don Bosko ni uspel uresničiti svoje želje, da bi opisal življenje vsakega gojenca posebej, ostal pa je njegov zapis o prijateljstvu Dominika Savia s Kamilom Gaviom in Janezom Massaglio v dveh objavljenih poglavjih v zgoraj omenjeni knjižici. O slednjem lahko preberemo: »Če bi hotel opisati lepe vrline mladega Massaglie, bi moral v veliki meri ponoviti stvari, ki sem jih povedal o Dominiku Saviu, ki mu je bil Janez zvesti privrženec.«

Bollettino Salesiano

Morda vas zanima tudi