V korak z mladimi.

Jezuitski in salezijanski misijoni v Paragvaju

Jezuiti so misijonski apostolat med indijanskim ljudstvom Guaraní organizirali v skladu z »redukcijami« (reducciones), vrstami naselbin za indijanska ljudstva na območju, ki obsega področje tromeje današnje Argentine, Brazilije in Paragvaja.

Besedo »redukcijo« bi si lahko napačno razlagali v povezavi z glagolom »reducirati« (zmanjšati). Slovar Španske kraljeve akademije besedo »reducción« opredeljuje kot »združevanje pri naselitvi domorodnega prebivalstva za namene evangelizacije in asimilacije.« V kolonialni Mehiki so »redukcije« imenovali »kongregacije«. Gre za preseljevanje ali naseljevanje domorodnih prebivalcev v strnjena bivališča (vasi, kraje) namesto razpršenih naselbin.

Misijon med Guaraníji so jezuiti ustanovili na začetku 17. stoletja, končal pa se je konec 18. stoletja po izgonu jezuitov iz Amerike. Misijon označujejo za poskus »socialistične teokracije« ali redek primer »neškodljivega kolonializma«.

Salezijanski misijonarji delujejo v Paragvaju od leta 1896, svoje delo pa so začeli v glavnem mestu Asunción, blizu pristanišča ob reki Paraguay. Tam so zgradili cerkev in začeli izvajati vzgojne programe, osredotočene na obrt in strokovne predmete, da bi pripomogli k razvoju veščin in znanja domorodnih prebivalcev.

Paragvajski parlament je odlikoval salezijanca Jožefa Zanardinija s priznanjem za vzgojno-izobraževalne programe, ki so jih salezijanski misijonarji prinesli domorodnemu prebivalstvu v urugvajski pokrajini Chaco. Zlasti so cenili izvajanje novih programov za šole v avtohtonih okoljih, ki temeljijo na lokalnih potrebah.

Po podatkih UNICEF-a skoraj 23 % prebivalstva Paragvaja ali 6,5 milijona ljudi živi v revščini in zasluži manj kot 1 dolar na dan. Prepad med malo številčnim zgornjim razredom in nižjo večino je skrajna in ne nudi skoraj nobene družbene gibljivosti.

Z vzgojno-izobraževalnimi programi se salezijanski misijonarji osredotočajo na povečanje zmogljivosti domorodnih skupnosti. Danes skoraj 500 šol v avtohtonem okolju v Paragvaju prejema državno podporo za vzgojo in izobraževanje približno 25.000 gojencev. Te šole uspevajo zaradi trdega dela in predanosti 1.500 učiteljev, ki so večinoma domorodci.

Povzeto po Cagliero11, oktober 2023

Morda vas zanima tudi