V korak z mladimi.

Kaj imata skupnega spolnost in Evharistija?

Druga sezona duhovnih večerov za študente in mlade

Dvorana gradu Rakovnik se je prvi novembrski torek, tako kot mesec prej, ponovno napolnila z mladimi študenti in zaposlenimi, ki si želijo poglobitve v veri. Salezijanec Klemen Balažič tudi to šolsko leto pripravlja Srečanja z Bogom.

Na prvem srečanju je spregovoril o resni zvezi, tokrat pa je to temo nadaljeval s provokativnim vprašanjem: kaj imata skupnega spolnost in Evharistija? Najprej je utemeljil krščanstvo kot edino religijo, ki priznava in ne zaničuje človeške telesnosti. Bog je ustvaril telesnega človeka, Jezus se je utelesil, ob vstajenju pa nam je obljubljeno, da bomo vstali z dušo in telesom.

Ni se ustavljal ob seksu, temveč šel globlje: človeška bližina se odraža v gledanju, poslušanju in dotikanju. Sposobni smo ustvarjati odnose in ljubiti. Kdor ljubi, bo skoraj zagotovo občutil tudi trpljenje, kdor pa ne ljubi, ne more živeti. Ob tem lahko zapademo v dve (telesni) skrajnosti: da ljubljeno osebno naredimo za Boga in postanemo zaslepljeno odvisni od njega; lahko pa na mesto Boga postavimo sebe in v drugem vidimo kos mesa, ki ga poželjivo izkoriščamo.

V te človeške odnose je vstopil Jezus z zadnjo večerjo, ko je svoje telo dal za nas vse in nas s tem »uravnotežil« za pristne (tudi spolne) odnose. Ozdravil je našo človeško naravo in nas naredil za tempelj Svetega Duha. Predavatelj je svoje razmišljanje zaključil z zanimivo podobo, ki povezuje Evharistijo in spolnost. To je baldahin, v cerkvi svet kraj za Gospoda, v spalnici svet kraj za zakonsko življenje.

Mladi so se nadalje zaustavili v premišljevanju pred Najsvetejšim, na voljo pa so bili mnogi duhovniki za pogovor ali spoved.

Tudi nadaljnja mesečna srečanja imajo sila izzivalne in zanimive naslove ((Ne)usmiljena spovednica; Molim, torej sem; (Ne)potrpežljivost v odnosih; Kristus živi – zakaj životarim; Marijina zgodba zaupanja), zato si rezervirajte prve torke v mesecu za Srečanje z Bogom.

Foto: Neža Lajevec

Morda vas zanima tudi