V korak z mladimi.

Kaj pa vam pomeni don Bosko?

Družine, učitelji in člani salezijanske družine razmišljajo o don Bosku

V salezijanski ustanovi v Želimljem so pred praznikom sv. Janeza Boska povprašali nekatere družine, učitelje, člane salezijanske družine ter dijake in vzgojitelje, kaj jim pomeni don Bosko. Nastali so kratki pričevanjski videi, v katerih najdemo osebne, iskrive in nagovarjajoče misli.

Družino Snoj z Rakovnika je don Bosko preko salezijancev zelo zaznamoval. Don Bosko je model pravega očeta: jasen, odločen, pokaže pot, hkrati pa je bil tudi usmiljen, znal je poslušat, sprejemat in s tem pokazal fantom, kaj je Božja ljubezen. Berčičevim don Bosko pomeni vse, saj če ne bi bilo don Boska in salezijancev, se oče in mama ne bi spoznala in si ustvarila družine, kot jo imata sedaj. Družina Planinc je svojo hvaležnost do don Boska izrazila v pesmi, ki so jo zapeli vsi: oče, mama in štirje otroci. Družina Špes je don Bosku hvaležna za vso vzgojo, saj oče in mati pri njem črpata potrpljenje za vzgojo svojih štirih otrok.

Tudi profesorji Gimnazije Želimlje so natrosili kup misli. »Najbolj se me je don Bosko dotaknil s svojimi besedami, ki jih tako intenzivno živijo njegovi nasledniki salezijanci,« med drugim pravi Eva Lajevec. Benjamin Tomažič je izpostavil don Boskovo predanost in zaupanje, Špelo Potočnik pa don Bosko navdihuje tako, da skuša mlade gledati skozi njegove oči. Tina Šlajpah se ob don Bosku zgleduje v tem, kako je spoštoval vsakega mladega, Juriju Pavlu Emeršiču pa je všeč, kako je razumel konkretni zgodovinski trenutek. Jure Plavec skuša biti tak pedagog, ki zna poslušati mlade, jim zna priti naproti in sooblikuje način poučevanja, Peter Šlajpah pa si želi, da bi imel njegovo energijo, energijo za mlade, da bi jih lažje razumel.

Škofa Petra Štumpfa najbolj spremlja posmrtna sveta podoba don Boska v baziliki Marije Pomočnice v Turinu, kjer se je kot študent velikokrat zadržal in molil. S. Barbara Poredoš, FMA, želi mladim postati vse, kot don Bosko, ki je živel zelo konkretno ljubezen iz ljubezni do Boga. Salezijanko sotrudnico Živo Štiglic pa pri don Bosku najbolj nagovarja njegovo veselje, ki ga je živel v vseh okoliščinah.

O don Bosku so spregovorili tudi dijaki in vzgojitelji Doma Janeza Boska.

Celotne misli si lahko ogledate v spodnjih povezavah.

Družine

Profesorji Gimnazije Želimlje

Člani salezijanske družine

 

Morda vas zanima tudi