V korak z mladimi.

Kaj počne vrhovni predstojnik in vrhovni svet v Turinu?

Zimsko zasedanje vrhovnega sveta salezijanske družbe

Zimsko plenarno zasedanje vrhovnega sveta salezijanske družbe poteka v Valdoccu, v salezijanski materinski hiši. Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je s svojimi svetovalci zasedanje začel 1. decembra in bo trajalo vse do 27. januarja 2023. Obveznosti, ki jih je treba izpolniti in dejavnosti, ki jih je treba izvesti za izpolnitev poslanstva vodenja in upravljanja celotne Družbe, so številne in pomembne.

Prvo področje dela Á. F. Artima in članov vrhovnega sveta je imenovanje predstojnikov za štirinajst salezijanskih inšpektorij. To so Peru, Ekvador, Srednja Amerika, Indija-Čenaj, Zambija-Malawi-Zimbabwe-Namibija, Tajska, Portugalska, severna Belgija in Nizozemska, Italija Lombardija-Emilia, južna Italija, Nemčija, Irska, Brazilija-Porto Alegre in Južna Afrika.

Poleg tega vrhovni svet obravnavana poročila o izrednih vizitacijah: Kolumbija-Bogota, ki jo je opravil  Hugo Orozco, svetovalec za salezijansko pokrajino Interamerika; Ukrajina in Madžarska, ki jo je opravil Roman Jachimowicz, svetovalec za pokrajino srednja in severna Evropa; Indija-Mumbaj, ki jo je opravil Biju Michael, svetovalec za južnoazijsko pokrajino; Brazilija-Porto Alegre in Urugvaj, ki jo je opravil Gabriel Romero, svetovalec za južnoameriško pokrajino; Avstralija in Oceanija, ki jo je opravil Joseph Nguyen Thinh Phuoc, svetovalec za vzhodnoazijsko pokrajino; južna Afrika, ki jo je opravil Alphonse Owoudou, svetovalec za pokrajino Afrika-Madagaskar ter Francija in južna Belgija, ki jo je opravil Fabio Attard, svetovalec za salezijansko in laiško formacijo v Evropi.

Na dnevnem redu zasedanj vrhovnega sveta je tudi spremljanje procesov, ki jih izvajajo posamezni dikasteriji ter načrtovanja na svetovni ravni za Družbo, salezijansko družino ali celotno Cerkev. Razprava se bo tako nanašala na: najnovejše informacije o pripravi novega besedila Ratio Fundamentalis; pripravo salezijancev na temo salezijanstva; salezijanske ustanove, ki jih vodijo laiki; poti, ki jih je ubral dikasterij za mladinsko pastoralo; razdelitev sredstev za misijone; odobritev proračuna za Družbo; analizo nekaterih statističnih podatkov na temo vztrajnosti salezijancev.

Nadaljnji študij in razmišljanje bodo ponudili dokumenti inšpektorialnih zborov, ki jih je treba odobriti; načrtovanje obiskov skupnosti v različnih salezijanskih pokrajinah, ki bodo trajali dobršen del leta 2023 in delo komisije za nekatere salezijanske misijone v različnih verskih okoljih, v Aziji in Evropi.

Ob praznovanju božičnih praznikov bosta med prazničnimi trenutki za vrhovnega svetovalca in njegov svet tudi skupno srečanje z vrhovnim svetom hčera Marije Pomočnice, ki bo v četrtek, 22. decembra, ter XLI. dnevi duhovnosti salezijanske družine, ki bodo potekali od 12. do 15. januarja 2023.

ANS

Morda vas zanima tudi