V korak z mladimi.

Kaj počnejo vrhovni predstojnik in vrhovni svet?

Zaključek poletnega zasedanja vrhovnega sveta in naloge

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je pri »večernem govoru« v salezijanski skupnosti Salezijanski centralni sedež pri Srcu Jezusovemu v Rimu 27. julija povzel dogajanje poletnega zasedanja vrhovnega sveta, ki se je začelo 1. junija in končalo 27. julija 2021.

Najprej je postregel s statističnimi podatki, ki jih je pripravilo vrhovno tajništvo. Vrhovni svet salezijanske družbe se je od 28. januarja do 27. julija sestal 53-krat. Imenoval je tri inšpektorje: Guillerma Basañesa za inšpektorijo Centralna Afrika, Justiniana Flores Líderja za inšpektorijo Bolivija in Roshana Mirando Angela Sylvestra za vizitatorijo Šrilanka. Nadalje je imenoval 105 inšpektorialnih svetovalcev, 320 ravnateljev skupnosti in 14 magistrov novincev. Potrdil je kanonično odprtje 2 hiš, kanonično zaprtje 10 hiš, odprtje 5 salezijanskih navzočnosti in zaprl 2 navzočnosti.

Ob tem je vrhovni predstojnik jasno dejal: »Ne skrbimo, saj naš kriterij ni rast ali padec števila hiš, temveč je pomembna karizmatična pomenljivost. Ta priča o živosti naše Družbe.«

Vrhovni svet je preučil poročila osmih izrednih vizitacij: vizitatorija Tropska ekvatorialna Afrika, inšpektorije Brazilija Recife, Južna Italija, Indija Kalkuta, Mehika Mexico, Poljska Vroclav, Portugalska, vizitatorija Zambija Malavi Namibija Zimbabve.

Nadalje je nekaj besed namenil o napornem delu, največkrat skritem, ki ga opravljajo razni dikasteriji. Med njimi je omenil:

Salezijanska mladinska pastorala pripravlja kongres o mladinski pastorali in družini; preučuje salezijanske župnije; laiška navzočnost in vodenje; skupaj z dikasterijem za formacijo navzočnost in spremljanje pripravnikov in prednovincev.

Dikasterij za misijone je pripravil 26 misijonarjev »ad vitam« in skrbi za razdelitev misijonskih fondov salezijanskih misijonskih prokur.

Dikasterij za družbeno obveščanje nadaljuje začeto delo priročnika, skrbi za salezijansko tiskovno agencijo ANS in sodeluje pri mednarodnem filmskem festivalu »Don Bosco Global Youth Film Festival«.

Generalni ekonomat skrbi za upravljanje mnogokrat težkih položajev po vsem svetu.

Dikasterij za formacijo pripravlja poglobljen študij o salezijanski začetni formacijo »Ratio Studiorum«.

Ob koncu se je vrhovni predstojnik zahvalil za opravljeno delo salezijanskemu prokuristu, salezijanski postulaturi, prevajalcem in vsem, ki največkrat tiho sodelujejo pri podpori salezijanskega poslanstva.

 

Seveda so načrtovali delo za prihodnje obdobje, ko jih čaka veliko nalog, ki se pričakujejo od vrhovnega predstojnika kot od njegovih najbližjih svetovalcev pri vodenju Družbe.

V prvi vrsti so to izredne vizitacije po inšpektorijah: Angolo bo obiskal pokrajinski svetovalec za Afriko in Madagaskar Alphonse Owoudou; severne Filipine vrhovni svetovalec za misijone Alfred Maravilla; Brazilijo Belo Horizonte pokrajinski svetovalec za Južno Ameriko Gabriel Romero; Indijo Tiruchy pokrajinski svetovalec za Južno Azijo Michael Biju; severno Belgijo in Nizozemsko pokrajinski svetovalec za srednjo in severno Evropo Roman Jachimowicz; Peru pokrajinski svetovalec za Interameriko Hugo Orozco; Bližnji Vzhod pokrajinski svetovalec za Sredozemlje Juan Carlos Pérez Godoy; Poljsko Pilo pa izredni vizitator Václav Klement.

Preučili bodo konzultacije za imenovanje novih predstojnikov: za vizitatorijo Haiti, inšpektorije Brazilija Recife, Indija Hyderabad; Poljska Vroclav; Velika Britanija in izbrali prve inšpektorje za tri nove inšpektorije: Afrika Nigerija in Niger, Severna zahodna Afrika, Južna zahodna Afrika.

Imenovanja bodo potrdili na zimskem plenarnem zasedanju vrhovnega sveta. Pred tem ima vrhovni svet predvideno vmesno zasedanje od 4. do 13. oktobra.

V Turinu, v »salezijanski zibelki« v Valdoccu, bosta potekala dva tečaja za inšpektorje v času njihove službe: prvi od 12. do 21. septembra, drugi pa od 19. do 28. oktobra.

Med pomembnimi dogodki, v katere so vključeni člani vrhovnega sveta, sta Konferenca o Pavlu Alberi, don Boskovem nasledniku v vodenju salezijanske družbe (30. oktober – 1. november 2021, Rim UPS) ob 100-letnici njegove smrti ter Srečanje inšpektorjev Evrope (26.-28. november, Turin).

ANS

Morda vas zanima tudi