V korak z mladimi.

Kako močna je človeška solidarnost

Iz zapiskov sodelavke Fundacije Don Bosko

V dobrih zadnjih treh tednih za tem, ko so ujme in poplave prizadele Slovenijo, sem kot sodelavka Fundacije Don Bosko priča srce parajočim zgodbam posameznikov, ki so se znašli v neizmerni stiski. Ob pogledu na razdejanje, ki ga je povzročila narava, me prevzame čustvena zmes sočutja, občudovanja in močnega zavedanja, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da pomagamo. Vsak dan, ko na Fundaciji prejemamo prošnje za pomoč, se zavedam, kako krhko je človeško življenje in kako hitro se lahko vse spremeni.

Že naslednji dan po katastrofi smo na Fundaciji odprli transakcijski račun, da bi omogočili vsem, ki želijo pomagati, da prispevajo k obnovi in olajšanju stiske prizadetih. Neizmerno smo hvaležni vsem donatorjem, ki so se odzvali s svojimi velikodušnimi prispevki. Vsaka donacija prinaša upanje in pomaga pri gradnji tega upanja v težkih trenutkih.

Naj nas združi želja, da naredimo več za mlade, zlasti za tiste, ki so se znašli v težkih okoliščinah

Medtem ko je prošenj za pomoč vsak dan več, s sodelavci vztrajamo tudi na terenu. V času, ko so bile v Sloveniji organizirane večje prostovoljske akcije, je tudi Fundacija don Bosko skupaj s skupino skavtov »Polejna« iz Cerknice, ki sta se jim pridružila salezijanski inšpektorialni ekonom Janez Krnc in inšpektor Marko Košnik, stopila v akcijo in na terenu pomagala pri fizičnih delih najbolj prizadetim. Mnogo je zgodb posameznih animatorjev in mladih, ki so del salezijanskih ustanov, kako so se sami organizirali in formirali v različne skupine ter se odpravil na teren, da bi pomagali najbolj prizadetim. Toliko jih je, da vseh poročil Fundacija niti nima zbranih.

Nedavno smo imeli priložnost srečati se s predsednikom vlade in deliti naše izkušnje, izzive ter načrte za prihodnost. To je bilo pomembno srečanje, saj je pokazalo, da so naša prizadevanja opažena in cenjena.

A delo še ni končano. Še naprej hodimo po terenu, se srečujemo z domačini, jih podpiramo pri sanacijah in izgradnji ponovnega upanja. Ob obiskih prizadetih vasi smo začutili močno povezanost med ljudmi, ki kljub izgubam izžarevajo optimizem in voljo do obnove. Ob zadnjem obisku smo se dogovorili, da se bomo s prostovoljci za tem, ko bo težka mehanizacija končala z večjimi deli in se umaknila, ponovno odpravili na teren in pomagali, kjer bomo le lahko.

Ob vsem tem se ponovno obračamo na vas, spoštovani prijatelji in ljudje dobrega srca. Do vseh, ki lahko prispevate svoj delež, se obračamo s prošnjo za pomoč. Vaša donacija ima moč, da spremeni življenja posameznikov in skupnosti. Skupaj lahko pokažemo, kako močna je lahko človeška solidarnost. Naj nas združi želja, da naredimo več za mlade, zlasti za tiste, ki so se znašli v težkih okoliščinah. Vaš prispevek bo zaznamoval razliko med obupom in upanjem. Skupaj lahko naredimo svet boljši kraj za vse nas.

Danes misel, ki jo je izrekel sv. Janez Bosko: »V najtežjih preizkušnjah je potrebna močna vera«, razumem drugače, kot sem jo razumela še pred mesecem dni. Lahko mi verjamete, da ljudje iz najbolj prizadetih območij živijo močno vero.

Maja Borlinič Gačnik, Fundacija Don Bosko

Morda vas zanima tudi